Porošenko pokušava da zavadi vaseljenskog i ruskog patrijarha

Predsednik Ukrajine od vaseljenskog patrijarha traži autokefalnost za ukrajinsku crkvu

Nakon što nije uspeo da pobedi imaginarnu rusku vojsku u Donbasu, ukrajinski predsednik Petro Porošenko odlučio je da se uhvati u koštac sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Već je objavio poslanicima Vrhovne rade da Kijev nikad nije bio bliži stvaranju autokefalne crkve.

U Kijevu se iz dana u dan ređaju „istorijski događaji“ tako da ih istorija još brže zaboravlja. Tako će najverovatnije biti i sa poslednjim: predsednik Petro Porošenko je objavio da će Ukrajina napokon dobiti autokefalnu crkvu. On je to, navodno, već dogovorio sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom tokom svoje posete Istanbulu 9. aprila.

„Imam za vas radosnu vest. Ukrajina je danas, kao nikad pre, blizu autokefalne pomesne crkve. To je stav vaseljenskog patrijarha i članova Sinoda. Ne mogu vam odmah reći sve detalje tog sastanka, ali postoje svi ključni elementi koji mogu osigurati taj progres“, rekao je predsednik poslanicima nakon povratka iz Turske.

On je dodao da je napisao pismo Vartolomeju sa molbom da dâ autokefalnost raskolničkoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Kijevske patrijaršije, što će, prema Porošenkovom mišljenju, stvoriti jedinstvenu pomesnu pravoslavnu crkvu u zemlji. Porošenko je naveo da su njegovu inicijativu podržale dve nepriznate crkve — Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva. Naravno, potpis ispod dokumenta nije stavio mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije Onufrije. Vrhovna rada je u četvrtak podržala obraćanje predsednika Ukrajine vaseljenskom patrijarhu, a već narednog dana je poslat pismonoša u grad na Bosforu.

Kako se nada zvanični Kijev, Ukrajina može da dobije autokefalnu crkvu do jula ove godine, odnosno do obeležavanja 1030. godišnjice od pokrštavanja Rusa.

Međutim, nade su jedno, a stvarnost je drugo. Ovo nije prvi put da se ukrajinske vlasti obraćaju vaseljenskom patrijarhu povodom autokefalnosti pravoslavne crkve. Podsetimo da je 2016. godine Vrhovna rada pokrenula sličnu inicijativu.

„Međutim, do danas je to obraćanje ostalo bez posledica. Što se tiče obraćanja predsednika Ukrajine vaseljenskom patrijarhu, prema našim informacijama to nije prva molba tog tipa… Vidimo da još nije bilo nikakvih reakcija na ta obraćanja“, rekao je za Sputnjik zamenik predsednika Odeljenja za crkvene veze Moskovske patrijaršije Nikolaj Balašov.

Vaseljenski patrijarh je više puta iznosio svoj stav da je mitropolit kijevski Onufrije jedini kanonski poglavar crkve u Ukrajini.

„Nemamo nikakvih dokaza, osim tvrdnji nekih političara, da su pogledi vaseljenskog patrijarha, zasnovani na svetim kanonima Crkve, pretrpeli izmene“, rekao je Balašov.

Prema kanonima, autokefalnost može dati samo matična crkva — Ruska pravoslavna crkva, a ne Vaseljenska patrijaršija. Sam patrijarh Vartolomej je po tradiciji prvi među jednakima u pravoslavnom svetu, ali je po uticaju patrijarh Kiril mnogo ispred njega i teško da se može očekivati da carigradski patrijarh zbog Ukrajine napravi takav presedan. Treba reći i da su njegove odluke umnogome produkt politike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Sama ideja predsednika Porošenka predstavlja flagrantno mešanje države u crkvene stvari. Kako je na Fejsbuku napisao zamenik predsednika Odeljenja za crkvene veze UPC MP protojerej Nikolaj Danilovič vlasti pokušavaju tu temu da iskoriste za dobijanja drugog mandata. On je podsetio da još niko u Ukrajini nije profitirao na crkvenoj temi. Crkveni zvaničnik se čudi samom sastanku predstavnika parlamentarnih partija na kojem se govorilo o stvaranju jedinstvene Ukrajinske pravoslavne crkve.

„To je toliko čudno kao da su napisali: mitropolit Onufrije sazvao sednicu Svetog sinoda UPC. Pitanje će biti stupanje Ukrajine u NATO. Različite su kompetencije. Ne može se rešavati sudbina crkve bez same crkve“, podsetio je ukrajinski sveštenik.

Jasno je da će ova inicijativa, kao i mnoge druge aktuelnog predsednika Ukrajine samo produbiti jaz u društvu i dovesti do novih sukoba u zemlji, sada na verskoj osnovi. Mnoga ekstremistička udruženja u Ukrajini su Porošenkovu izjavu dočekali kao signal za zauzimanje manastira Moskovske patrijaršije. Kako će se sve završiti, ostaje da vidimo. Nije daleko jul, a ni predsednički izbori — na jesen.

Do danas nijedna od 15 pravoslavnih crkava nije priznala samoproglašenu „Kijevsku patrijaršiju“, osnovanu 1992. godine. Što se tiče druge organizacije — Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve, treba reći da je nju osnovao NKVD (preteča KGB) tridesetih godina 20. veka kako bi napravio raskol u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Mora se priznati da svoj početni zadatak do danas dobro obavlja. U svakom slučaju, u te dve crkve se ne moli ni trećina pravoslavnih Ukrajinaca. Bez obzira na sve progone države i različitih ekstremističkih organizacija Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije ima ubedljivo najveći uticaj na vernike u zemlji.

 

Autor Milena Cmiljanić

 

Izvor Sputnjik, 22. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u