Mađarska donosi ,,Stop Soroš“ zakon

Fides najavio donošenje zakona o zabrani NVO koje predstavljaju ,,rizik po nacionalnu bezbednost“

Fond za otvoreno društvo u Budimpešti kojim upravlja milijarder čeka donošenje zakona o nevladinim organizacijama pa će odlučiti da li će se preseliti u Beč, a potom u Berlin

Najavljeno povlačenje Fondacije za otvoreno društvo Džordža Sorosa iz Mađarske neće značiti kraj sukoba sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Tako barem veruju u mađarskoj vladi. A sam premijer, upitan kako komentariše najavu da će se Sorosova nevladina organizacija preseliti privremeno u Beč, a potom u Berlin, rekao je: „Razumećete me ako ne budem ridao zbog toga.”

Na krilima osvajanja dvotrećinske većine u parlamentu njegova stranka Fides je dan po završetku izbora najavila da će već u maju parlament usvojiti takozvani Stop Soros zakon, koji će omogućiti zabranu nevladinih organizacija koje podržavaju migraciju i predstavljaju „rizik po nacionalnu bezbednost”. Osim toga, on će predviđati da strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju dolazak migranata u Mađarsku budu oporezovane sa 25 odsto.

Mađarski mediji su juče javili, pozivajući se na pisanje austrijskog lista „Pres”, da će Fondacija za otvoreno društvo zatvoriti svoju kancelariju u Budimpešti i svoje istočnoevropske projekte prebaciti u Berlin. Mađarski sajt „444” je naveo da će kancelarija biti zatvorena 31. avgusta.

Iz kancelarije je saopšteno da će sačekati usvajanje zakona o nevladinim organizacijama i da će onda odlučiti da li će napustiti zemlju. Portparol ove organizacije nije ni potvrdio ni demantovao vest o povlačenju iz Budimpešte, samo je rekao za Rojters da prate situaciju i procenjuju da će usvajanje zakona biti simboličan korak ka gašenju NVO.

Mađarska vlada, međutim, ne očekuje kraj „rata” sa Sorosom. Naprotiv, njen portparol Zoltan Kovač je rekao prošle nedelje da se milijarder ne miri sa rezultatom izbora u Mađarskoj i da se zbog toga u ponedeljak susreo u Briselu sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom.

Posle susreta u Briselu, evropski komesar je potvrdio za „Brisel tajms” da je skoro 20 godina u stalnom kontaktu sa Sorosom i njegovom Fondacijom za otvoreno društvo. „Izbliza sam video koliko je posvećeno i velikodušno pomagao različitim državama da izbegnu totalitarne i komunističke režime”, napisao je Timermans o Sorosu.

Pre nepune dve nedelje, posle ubedljive pobede Orbanovog Fidesa, Timermans je rekao da EU ima obavezu da spreči „diktature”, odnosno da se uveri da „nema povratka diktature unutar našeg kluba”.

Ključni problem zbog koga je Orbanova vlada u sukobu sa Sorosom su migracije. Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je u sredu rekao da „neki ljudi dovode u pitanje krajnji rezultat mađarskih izbora uprkos činjenica da je postojala razlika od 1,7 miliona glasova između prve i druge stranke”.

On je podsetio da je Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove samo četiri dana nakon izbora predložio pokretanje postupka protiv Mađarske, kao i da je nedelju dana nakon izbora Soros otputovao u Brisel da razgovara sa potpredsednikom Evropske komisije i, konačno, dan nakon Sorosove posete Briselu, Evropski parlament je održao plenarnu sednicu o Globalnom dogovoru UN za migracije.

„Bez obzira na to koliko puta Džordž Soros ode u Brisel, bez obzira na to koliko puta pitanje ilegalne imigracije bude stavljeno na dnevni red i bez obzira na to koliko saveznika Džordž Soros ima u Briselu, nećemo ustuknuti. Ilegalnim migrantima će i dalje biti zabranjen ulazak u Mađarsku”, zaključio je ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Izvor Politika, 22. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u