Plenković o Vulinu,Šešelju: Pružili smo ruku Srbiji ali…

Hrvatski premijer ponovio da je ,,Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku“

Zabrana ulaska ministu odbrane Srbije Aleksandru Vulinu u Hrvatsku je jasna poruka „stava i odlučnosti“ zvaničnog Zagreba da neće tolerisati takvo ponašanje.

To je izjavio hrvatski premijer Andrej Plenković i ponovio da smatra “dobrim potezom” to što je parlamentarna delegacija napustila Srbiju nakon incidenta u Skupštini Srbije.

Odluku da hrvatska parlamentarna delegacija, koju je predvodio predsednik Sabora Gordan Jandroković, prekine nedavnu prvu postu Srbiji, doneo je Plenković, koji kaže:

“Predsednik Sabora, Goran Jandroković, je napravio dobar potez kad je prekinuo posetu Srbiji”.

Plenković je nakon komemoracije jasenovačkim žrtvama, kojoj treću godinu za redom nisu prisustvovali predstavnici Srba i Jevreja kaže da je u Hrvatskoj nedavno boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da su tom prilikom, “preduzete kvalitetne i maksimalne mere bezbednosti”.

“Hrvatska je Srbiji pružila ruku kako bi se poboljšali odnosi između dve zemlje. Ono što je osuđeni ratni zločinac Šešelj napravio, vređao hrvatsku delegaciju, oskvrnavio hrvatsku zastavu, odlazak je bio jedini ispravan potez”, rekao je Plenković.

Tvrdi da Hrvatska želi da smanji tenzije i otvori prostor za dijalog.

“Gospodin Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u poslednje vreme pridonosila tome. Stoga je ova poruka koju smo juče poslali, poruka stava i odlučnosti da to nećemo tolerisati”, naveo je hrvatski premijer.

Hrvatska, kaže, gleda u budućnost i želi sa Srbijom da gradi novi dijalog.

Plenković, međutim, nije propustio priliku da ponovi da je “Srbija bila agresor na Hrvatsku od ’91. do ’95.”

On kaže da taj novi dijalog neće biti moguće nastaviti ako se, kako je rekao, kontinuirano nastoje davati izjave koje tome ne doprinose, koje su, kako je rekao,,uvredljive za Hrvatsku i štete nam“.

Srbija, kaže, može da radi što smatra da je dobro, a da njegova vlada čuva dostojanstvo Hrvatske.

Plenković je odbio da komentariše treba li Kolinda Grabar-Kitarović da otputuje u Srbiju u uzvratnu posetu Srbiji.

„ODLUKA O VULINU BILA JE JEDINA MOGUĆA OPCIJA“
Predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković izjavio je u Jasenovcu da je zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu zbog njegovih izjava, bila jedina moguća opcija.

„Koriste ovakav dan, kada se komemorira žrtva, da bi slali takvu vrstu političkih poruka. Jedina moguća opcija bila je da se Vulinu onemogući dolazak u Hrvatsku“, rekao je Jandroković novinarima upitan o odluci Ministarstva spoljnih i evropskih poslova da Vulin u ovom trenutku nije dobrodošao u Hrvatsku.

On je rekao da je Vulinova poruka totalno neprihvatljiva i pokazuje stvarne namere, prenala je agencija Hina.

„Ako oni misle da na ovaj način mogu delovati, vidljivo je da to tako neće ići“, naglasio je Jandroković i ocenio štetnim što se, posle provokacije lidera radikala Vojislava Šešelja, ponavlja još jedna neprihvatjiva izjava i ponašanje čelnih ljudi srpske vlade.

On je dodao da je Hrvatska više puta saopštila da je spremna da pomogne Srbiji na putu u EU i izrazila želju za uspostavljanje što boljih bilateralnih odnosa.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kratko je rekao da su o odluci hrvatskog ministarstva obavešteni svi granični prelazi.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da srpski ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg, jer je nakon polemika u javnost oko njegovog dolaska u Mlaku izjavio da o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić a ne hrvatski ministri, što je ocenjeno kao „neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske“.

U mestu Mlaka, u opštini Jasenovac, patrijarh srpski Irinej danas je posvetio obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije povodom obeležavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša, 22. aprila 1945.

On je prethodno služio liturgiju, a molitvenom sećanju prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, kao i poslanik u Saboru Hrvatske Boris Milošević.

Gotovo u isto vreme, u Jasenovcu, kod spomenika „Cvet“ održana je državna komemoracija za žrtve jasenovačkog logora na kojoj su bili premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 22. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u