Vasilije Krestić: Ustaška ideologija je i dalje živa

Podizanje spomenika Stepincu na mestu pokolja Srba u Hrvatskoj pokazuje da je ustaška ideologija živa, smatra akademik Krestić

„U Hrvatskoj gotovo da nema kraja u kojem Srbi nisu doživjeli strašna stradanja, uključujući i područje Siska u čijoj se blizini nalazi Zrin, a najavljeno podizanje spomenika kontroverznom hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, baš na tom mjestu, još jedan je dokaz da je ustaška ideologija živa“, rekao je akademik Vasilije Krestić.

„To je bilo jako ustaško područje, a podizanje spomenika baš na tom mjestu predstavlja još jedan dokaz da ta ideologija opstaje. Ovo je samo dio njihove politike koja traje decenijama“, rekao je Krestić za „Večernje novosti“.

On je naglasio da Hrvatska Srbiji spočitava „sve i svašta, i kada za to ima razloga, i kada nema, a sama vuče poteze čiji je cilj stvaranje čiste Hrvatske“.

Spomenik Stepincu će, kako je najavljeno, biti otkriven 8. maja u Zrinu, opština Dvor na Uni. Biskup Vlado Košić, poznat po glorifikovanju ustaške NDH, najavio je da će uskoro i u centru Siska biti postavljeno još jedno obilježje Stepincu.

Zagrebački kardinal Josip Bozanić rekao je da će bista u Zrinu biti postavljena na 120 godina od rođenja Stepinca i 75 godina od stradanja stanovnika tog mjesta koje su, prema tvrdnjama Hrvata, spalili partizani.

Bozanić, međutim, nije ni pomenuo stradanja Srba u tom kraju u Drugom svjetskom ratu i devedesetih godina prošlog vijeka.

Ustaški zločini u NDH počeli su baš u toj oblasti pokoljem Srba u glinskoj crkvi, a iz Siska su odmah mnogi ugledni Srbi odvedeni u logore.

 

Izvor RTRS/IN4S, 22. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u