Vulin: Vojska Srbije dobila četiri „miga-29” od Belorusije

Do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih migova-29, kao i helikoptere H-145M, Mi-17 i Mi-35

Prilikom nedavne posete Rusiji ministar odbrane Aleksandar Vulin je, razgovorom s ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejom Šojguom, započeo razgovore o nabavci novih helikoptera za potrebe Vojske Srbije. Reč je o četiri srednja transportna helikoptera „Mi-17” i četiri jurišna helikoptera „Mi-35”, namenjenim dejstvu po ciljevima na zemlji zbog čega su poznati i kao „leteći tenkovi”.

Helikopteri „Mi-17” su, osim za vojne potrebe, od izuzetnog značaja za vanredne situacije – gašenje požara, sanitetsku evakuaciju, snabdevanje stanovništva u kriznim situacijama… „Leteći tenkovi” su nešto što naša vojska do sada nije imala, želela ih je SFRJ u tadašnjoj verziji „Mi-24”, ali ih zbog raspada države nije nabavila.

Istovremeno, Vojska Srbije očekuje i isporuku šest „Erbasovih” lakih višenamenskih helikoptera „H-145M”, dok će MUP Srbije dobiti tri helikoptera ovog tipa. Ipak, kada je reč o Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani, najznačajnija je, a i najviše pažnje javnosti privlači, nabavka lovačkih aviona.

Isporuka šest „migova-29” iz Ruske Federacije koji se, zajedno sa četiri aviona istog tipa koje je Vojska Srbije imala odranije, modernizuju na aerodromu u Batajnici, najznačajnije je opremanje naše vojske u poslednjih trideset godina. U razgovoru za „Politiku”, ministar odbrane Aleksandar Vulin ekskluzivno govori o dodatnim nabavkama ovih lovačkih aviona.

Naime, Belorusija je poklonila Srbiji četiri „miga-29”, tako da će Srbija u doglednoj budućnosti imati eskadrilu od 14 ovih aviona.

Vojska Srbije sutra obeležava svoj dan. Kako će Vojska izgledati do sledećeg Dana VS, da li će biti tehnički opremljenija, hoće li biti nekih organizacionih promena?
— Vojska se menja nabolje, ona prati razvoj naše zemlje i trudi se da prednjači. Do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih „migova-29”, stići će prvi helikopteri „H-145M”, verujem da ćemo biti jači i za „Mi-17”, „Mi-35”, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje koje će postati deo naoružanja naše vojske.

Nedavno je u Operativnom centru sistema odbrane održan sastanak najviših rukovodilaca Ministarstva odbrane i MUP-a Srbije. Jedna od tema je bila bezbednost u svetu. Da li se odmeravanje snaga velikih sila može odraziti na bezbednost Srbije – šta kažu procene Vojnoobaveštajne agencije (VOA) o ovom pitanju?
— Svet je globalno selo i sve što se dešava na Bliskom istoku može da pogodi Srbiju. Od porasta cena nafte koje su direktno povezane s jačanjem sukoba u Siriji, preko povećavanja broja izbeglih koji mogu da prođu kroz našu zemlju ili da zatraže azil u njoj, pa preko povratnika boraca Islamske države u zemlje porekla, proteranih terorista koji mogu da šire svoje delovanje, sve su to opasnosti kojih smo svesni i protiv kojih se borimo.

Da li, po proceni Ministarstva odbrane, postoji rizik od pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji i u Kopnenoj zoni bezbednosti?
— Mi čuvamo mir i sigurnost svakog našeg građanina. Uvek postoji rizik, nemojte zaboraviti da, kada god imaju političke probleme unutar albanske zajednice, vlasti u Prištini počnu da prete Srbima i pominju puške, kao Tači, istočno Kosovo, kao Haradinaj, da će stići do Niša, kao Veselji. Priština želi zemlju ali bez Srba koji na njoj žive. Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije a posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom.

Da li je Vojska Srbije preduzela neke mere tokom 2. aprila kada je Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM, uhapšen i proteran iz pokrajine i koje?
— Delovali smo u skladu s naređenjima vrhovnog komandanta, a šta smo uradili to najbolje znaju oni koji su posle jednog poziva Aleksandra Vučića odmah prestali s maltretiranjem Marka Đurića i pustili ga.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je, posle tridesetak godina, dobilo nove lovačke avione i transportne helikoptere, najavili ste nabavku jurišnih helikoptera „Mi-35” iz Rusije, ali i nabavku tehnike iz Belorusije. Možete li reći nešto konkretnije o nabavci naoružanja u Belorusiji?
— U Belorusiji smo nabavili četiri aviona „mig-29” koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Ruske Federacije. Kao plod dogovora predsednika Vučića i predsednika Lukašenka, Belorusija nam je donirala avione i veoma smo zahvalni zbog toga.

Nedavno je došlo do udesa aviona „G-4” kod Kovačice, pri čemu je poginuo pilot. Imajući u vidu da se avion tog tipa srušio i kod Šapca prošle godine, a tada su poginula dvojica pilota, da li je preduzeta provera aviona ovog tipa i, pošto se udes kod Kovačice tek istražuje, možete li reći šta je bio uzrok prošlogodišnje nesreće?
— Postoje stvari o kojim nijedna vojska sveta ne govori u javnosti.

Nedavno je u medijima objavljeno da je u vazdušni prostor Srbije bez odobrenja uletela bespilotna letelica nepoznatog porekla. Da li je to tačno i ako jeste šta se zapravo dogodilo?
— Ne mogu da komentarišem i ne mogu ni da potvrdim, ni da demantujem, ali mogu da vam kažem da postoje pokušaji ugrožavanja našeg vazdušnog prostora i da su prepoznati i sprečeni. Ništa ne može da uđe u naš prostor a da mi to ne primetimo i u skladu s procenjenim stepenom opasnosti reagujemo.

Pozivanja rezervista na obuku i vežbe je više nego ranije. Došli smo u situaciju da je jedan deo obveznika služio vojni rok pod oružjem i poziva se na vežbe, a drugi deo obveznika jednostavno koristi pravo da ne služi vojsku pa nema ni obaveze u rezervi u vidu obuke i vežbi. Može li Srbija samo dobrovoljnim služenjem vojnog roka obezbediti dovoljni broj vojnika u rezervi?
— Ne može, baš kao nijedna zemlja. I mnogo veće armije se trude da obuče što veći broj civila za delovanje bilo u ratu, bilo u vanrednim situacijama. Obuka rezervnog sastava je veoma bitna ali i usvajanje osnovnih znanja koja se primenjuju u vanrednim situacijama. Decenijama su planski zapuštane i rezerva i obuka civila, kako bi nas učinili bespomoćnim. Ako bismo nastavili da se tako ponašamo za deset godina ne bismo imali nijednog čoveka u rezervi. Takva politika se više neće ponoviti. Uveli smo poseban sektor za civilnu odbranu u okviru Ministarstva koja ima zadatak da uspostavi sistem koji je postojao i dobro radio sve dok ga nisu uništili.

Koja je sredstva, otpisana u periodu posle 2000. godine, Vojska vratila u svoje naoružanje?
— Zvanična politika 2000. godine je bila da nemamo neprijatelja i samim tim nema ni potrebe da imamo naoružanje. Tako je istopljeno oko 500 haubica i tenkova, uništeno više hiljada komada streljačkog naoružanja. Vratili smo i remontovali veliki broj borbenih oklopnih vozila pešadije, remontovali i vratili u upotrebu tenkove „T-72” kao i brojne druge sisteme koji su preživeli pomamu uništavanja svega što je našu armiju moglo da čini jakom.

Zbog čega samohodne haubice „nora B52”, adut naše odbrambene industrije, nisu formalno ušle u naoružanje VS?
— One se nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i očekujem veoma brz prijem u naoružanje naše vojske.

Dokle se stiglo s razvojem haubice „aleksandar” i raketa zemlja-zemlja tipa „šumadija” i „jerina”?
— To su složeni borbeni sistemi za čiji razvoj je potrebno mnogo vremena i sredstava, njihov razvoj teče u skladu s planom i mogućnostima naše industrije.

Kakva je procena vrednosti izvoza naoružanja u ovoj godini, gde se najviše izvozi?
— Od prvog januara do danas zaključeno je 718 miliona dolara ugovorenih poslova. To govori da je naša odbrambena industrija veoma uspešna i da su naši proizvodi veoma traženi na svim tržištima, bilo da je reč o arapskim zemljama, zemljama članicama EU pa i brojnim članicama NATO-a ali i članicama ODKB-a.

Imali ste prilike da se sretnete sa čelnim ljudima NATO-a i ODKB-a – da li je u bliskoj budućnosti u planu učešće na vežbama ova dva saveza i kakvim?
— Mi vežbamo sa svima od kojih nešto možemo da naučimo ali i prenesemo svoje znanje. Ove godine ćemo imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s ODKB-om ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i s Ruskom Federacijom, čak najveći ikada. Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama.

 

Autor Milan Galović

 

Izvor Politika, 22. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u