Otkrivena masovna grobnica sa srpskim žrtvama na KiM

Do kraja nedelje biće poznati rezultati DNK analize

Na lokaciji nedaleko od Đakovice, za koju se pretpostavlja da je masovna grobnica, krajem prethodne nedelje pronađeni su posmrtni ostaci tri osobe. Veruje se da pripadaju Srbima kidnapovanim tokom 1998. i 1999. godine. Iskopavanje će biti nastavljeno tokom sledeće nedelje.

Sumnja se da se u ovoj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci još dvadesetak osoba.

Da su na pomenutoj lokaciji na periferiji grada ekshumirana tela tri osobe, potvrdila je i Tarja Formisto, zamenik direktora Euleksovog Odeljenja za sudsku medicinu (DFM).

— Zasad smo otkrili tri tela i iskopavanje je u toku. Prve indicije su da ostaci pripadaju žrtvama ubijenim tokom poslednjeg rata na Kosovu. Njihova etnička pripadnost i drugi detalji biće poznati nakon DNK analize – rekla je Formistova.

Do kraja nedelje biće poznati rezultati DNK analize.

Posmrtni ostaci su, prema saznanjima „Novosti„, pronađeni u šahtu koji je svojevremeno korišćen za smetlište, ali je na vrhu zabetoniran pločom zbog čega je i bilo teško otkriti ga. Ekipe koje rade na ekshumaciji, iz Komisije za nestala lica Srbije, ali i Kosova, kao i predstavnici Euleksa, ne žele da otkrivaju lokaciju kako se ne bi desilo da posmrtni ostaci budu premešteni na neku drugu lokaciju, što se ranije dešavalo.

SPALjIVALI DOKAZE ZLOČINA
Pored dve masovne grobnice koje su otkrivene još tokom 1998. , sledeće godine na Kosmetu je otkriveno još nekoliko grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci kidnapovanih Srba.

U masovnoj grobnici u Mališevu pronađeno je 13 posmrtnih ostataka, u Volujku kod Kline trideset tela, dok su masovne grobnice otkrivene u Radonjićkom jezeru, Ugljaru kod Gnjilana i na još nekoliko lokacija. Jedna od potencijalnih lokacija, Žilivode nadomak rudnika Belaćevac, posle početne pretrage je zapaljena iako se sumnja da su u njoj skriveni posmrti ostaci kidnapovanih i ubijenih srpskih rudara.

ZONA ODGOVORNOSTI HARADINAJA
— Albanski zid ćutanja je srušen, a oni koji su Srbe ubijali i bacali u masovne grobnice sada prodaju informacije – smatra Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na KiM.

On napominje da su Đakovica, odnosno čitava Metohija, tokom 1998. i 1999. godine bile u zoni odgovornosti sadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i njegovog brata Dauta. Zbog toga, smatra Spasić, moraju i da odgovaraju pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici OVK.

NESTALI
Prema podacima nadležnih na KiM, još uvek se traga za 550 nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca. Porodice su do sada preuzele 370 tela svojih najbližih.

 

Autor D. Zečević

 

Izvor Večernje novosti, 23. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u