Španija stavila veto na deklaraciju EU zbog Kosova

Španski premijer ne želi da se njegov potpis nađe uz Haradinajev

Španija je stavila veto na predlog teksta zajedničke deklaracije planirane za objavljivanje tokom samita u Sofjii, piše španski „El Pais„.

Kako prenosi B92, razlog „nije spoljna politika EU“, već je cilj da se „ime i potpis Marijana Rahoja ne nađu u istom dokumentu, na istom nivou sa liderom Kosova“, čiju nezavisnost Španija ne priznaje.

Španski list navodi da je ova informacija potvrđena iz više diplomatskih izvora, kao i da će Rahoj najverovatnije napustiti Sofiju i samit pre nego što počne sastanak na kome će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova.

Premijer Španije će tako biti prisutan samo dan ranije, tokom radne večere zajedno sa ostalim liderima zemalja članica EU.

Rahoj je ranije govorio o tome da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate.

— To nas brine – rekao je Rahoj.

Kako je preneo Euraktiv, Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Uniji, da će „imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji“, kao i da je „zapretio da neće doći zbog Kosova“.

Podestimo, Španci su se početkom godine usprotivili određenim odrednicama u strategiji proširenja EU, zbog toga što je Kosovo stavljeno na istu ravan kao bivše jugoslovenske republike i Albanija.

Španija je dostavila pismo u obliku „non pejpera“ pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom „stopira“ spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno „balkanska šestorka“ zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

Kosovsku nezavisnost ne priznaje pet članica EU – Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

 

Izvor Blic

ŠPANIJA OSTALA BEZ EP ZBOG „RAMPE“ KOSOVU
Država Španija ostala je bez prava da bude domaćin Evropskog prvenstva u dizanju tegova za juniore jer nije dozvolila učešće kosovskim takmičarima.

Španska vlada, koja ne priznaje nezavisno Kosovo, nije odgovorila na pismo Evropske federacije u dizanju tegova (EFW) da pusti kosovske takmičare da uđu u tu zemlju, prenosi Koha ditore.

Zato je EFW naknadno obavestila Španiju da gubi organizaciju turnira za takmičare do 23 godine.

Šampionat u dizanju tegova od 24. do 31. oktobra održaće se najverovatnije u Poljskoj.

Srbiji je nedavno oduzeto rukometno juniorsko SP zbog zabrane utakmice sa Kosovom.

 

Izvor B92, 23. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u