Šta predviđaju nacrti strategija nacionalne bezbednosti i odbrane

Srbija ostaje vojno neutralna i ne prihvata nezavisnost Kosova

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, pružiće punu podršku učešću Srba u radu privremenih institucija u Prištini i protiviće se formiranju vojske Kosova, navodi se u delovima nacrta strategije nacionalne bezbednosti i nacrta strategije odbrane, koje je objavilo Ministarstvo odbrane.

U nacrtima, čije je odlomke objavio „Blic“, navodi se i da će Srbija nastaviti saradnju sa NATO-om i Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) kao vojno neutralna zemlja.

O nacrtima dve strategije do 15. maja sprovodi se javna rasprava, u kojoj učestvuju predstavnici državnih organa, stručna javnost, kao i svi zainteresovani, dodaje list.

Kako se ističe, tekstovi oba nacrta biće objavljeni na okruglim stolovima i stručnim raspravama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

U delovima nacrta, koje je list objavio, napominje se da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, ali da će u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa privremenim institucijama u Prištini uz posredovanje EU, do postizanja „održivog i obostranog dogovora“.

Navodi se da se Srbija zalaže za doslovno i dosledno sprovođenje svih postignutih dogovora u okviru Briselskog sporazuma, kao i da će aktivnim radom u međunarodnim organizacijama i bilateralnom saradnjom težiti da spreči članstvo i afirmaciju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM u međunarodnim organizacijama, posebno u UN.

U nacrtima, piše list, stoji da će Srbija pružiti punu podršku učešću Srba u radu privremenih institucija u Prištini i da će, radi zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva i povećanja bezbednosti svih građana u pokrajini, preduzeti sve potrebne mere u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Ističe se da se Srbija zalaže za nesmanjeno prisustvo Kfora i da se protivi promeni mandata i transformaciji naoružanih formacija, koja se nazivaju „kosovske snage bezbednosti“ u oružane snage, jer bi se time destabilizovala situacija u AP Kosovo i Metohija i narušila bezbednost u regionu.

Kada je reč o integraciji u politiku EU, navodi se da je Srbija čvrsto opredeljena da u okviru procesa pristupanja doprinosi zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, te da se integriše u koncepte te evropske politike.

Nacrtima je predviđen nastavak saradnje sa ključnim međunarodnim subjektima, pre svih sa stalnim članicama Saveta bezbednosti UN.

„Srbija je opredeljena za jačanje dijaloga i saradnje sa tradicionalnim partnerima, privredama u usponu, kao i sa razvijenim državama za koje nas vezuje niz zajedničkih projekata u oblasti privrede, kulture, prosvete, nauke i sporta. U okviru bilateralne i multilateralne saradnje s tim državama, težište će biti na nastavku njihove pozicije nepriznavanja nezavisnosti Kosova“, navodi se u nacrtima, prenosi „Blic“.

Predviđena je i saradnja Srbije sa ODKB-om radi doprinosa globalnoj stabilnosti i bezbednosti, u skladu sa politikom vojne neutralnosti.

Ističe se i da Srbija nema nameru da postane članica NATO-a, niti drugog vojnog saveza, ali da želi da sa svim partnerima unapređuje poverenje i ostvaruje zajedničke ciljeve.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 23. april 2018.

Pratite nas na YouTube-u