Vučić: Recipročan odgovor Hrvatskoj

„Srbija će, kao suverena i nezavisna zemlja, sasvim sigurno reagovati recipročnim merama“

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je reakcija Hrvatske kada je zabranila ministru odbrane Aleksandru Vulinu da uđe u tu zemlju bila ishitrena i nervozna, kao i da je ne razume. Istakao je da će Srbija reagovati recipročnim merama, a odluku o tome će doneti Vlada.

Aleksandar Vučić je naveo da je razumeo da je zabrana ulaska ministra Vulina u Hrvatsku doneta zbog izjava koje je davao.

„Želeo bih i voleo da to nije slučaj. Voleo bih da neko u EU ne uvodi verbalni delikt i da ima pravo da arbitrarno prosuđuje da li mu se neko sviđa ili ne sviđa, da li mu se dopada nečije mišljenje ili ne dopada“, rekao je Vučić.

Dodao je da će se držati obećanja da sto dana ne govori o Hrvatskoj, te poručio da Hrvatskoj neće uputiti nijednu reč, posebno ne uvredljivu.

„Ta reakcija je bila ishitrena i nervozna i ne razumem je da budem iskren“, naveo je Vučić.

„Srbija će, kao suverena i nezavisna zemlja, sasvim sigurno reagovati recipročnim merama, kakvim to merama – pretpostavljam da će odluku doneti Vlada Srbije na svojoj narednoj sednici u četvrtak“, rekao je Vučić i poručio da će Srbija nastaviti i pokušavati da gradi bolje odnose.

Upitan koje će to recipročne mere biti, Vučić je rekao da ne zna, da će o tome odlučiti Vlada, a, dodao je, možda i neće.

„Pitajte Vladu, Vlada će sigurno, a možda i neće“, rekao je predsednik.

Objasnio je da je tog dana trebalo da primi predstavnike različitih udruženja građana, da nije rezumeo zašto oni nisu došli…

„Da li zbog Jasenovca, kao da se Srbima brani da govore o najjezivijem logoru, s najvećim brojem žrtava“, rekao je Vučić.

„Ako je to tako i Srbi ne mogu da posete stratišta, da ni imena ubijenih ne budu upisna, mi ćemo razmotriti predlog da se u Srbiji najpre popišu žrtve, a da onda napravimo muzeje Holokausta i muzeje koji govore o stradanju srpskog naroda. Da popišemo žrtve i Jadovna i Prebilovaca i Jasenovca i da napravimo muzeje koji bi govorili o stravičnom staradnju srpskog naroda“, rekao je Vučić.

Ne bežimo da govorimo i o zločinima koje su naši pripadnici počinili i po tome se razlikujemo od drugih, dodao je Vučić.

Ponovio je da oko „recipročnih mera“ treba pitati Vladu Srbije i naveo da Srbija nije ništa izazvala.

On je naveo i da je Vulin rekao da je Vučić taj koji može da mu kaže da li će i kuda ići ili ne, i da to nema veze sa suverenitetom bilo koje zemlje, da, što se tiče recipročnih mera, o tome odlučuje Vlada, ali da smatra da bi bilo normalno da država reaguje, da pokaže da postoji kao država.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, a u vezi sa onim što je uradio Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije, rekao da je to strogo i snažno osudio.

Kako je rekao, to su stvari koje su se dešavale i kada je bila u Skupštini i Federika Mogerini, da ne zna zašto to neko radi na taj način, ali i da neki imaju drugačiji pristup stvarima nego što to ima velika većina građana Srbije.

Na komentar da u Hrvatskoj nisu zadovoljni reakcijom, Vučić je rekao da nisu zadovoljni zbog nečega što niko nije ni video da se desilo, a mi smo svi to osudili i poimenice i kao događaj, i sadržinu… dok su njega zastupnici Hrvatskog sabora jurili po Markovom trgu u centru Zagreba…

„NE OČEKUJEM REAKCIJU EU ZBOG ISTICANjA ZASTAVE“
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje reakciju EU povodom isticanja zastave sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu.

„Ne očekujem reakciju. Ne postoji nijedna zemlja gde mogu da se ističu slike Adolfa Hitlera a da ne budete kažnjeni. Ovde je moguće da se to radi“, rekao je Vučić novinarima posle prijema povodom Dana Vojske Srbije.

Hrvatska je članica EU, dodao je Vučić, a Srbija je mala zemlja koja pokušava da bude u Evropi.

„Ali je valjda kriva što je nepokorna i slobodarska pa svako misli da može da radi šta hoće“, dodao je Vučić.

Istakao je da su ti simboli imali smisla jer su bili protiv Srba i šta se pod tom zastavom radilo Srbima – a ubijani su i maljem i nožem i kuršumom.

„Jasenovac je najveće stratište kojeg su se i nemački nacisti stideli. Neki se, nažalost, danas ne stide“, poručio je Vučić, naglasivši da nikad nema osude ustaškog pokreta, već samo ustaškog zločina.

„SANDžAK NIJE ENTITET U SRBIJI, BILO BI DOBRO DA ZVIZDIĆ TO PRIMETI“
Upitan da prokomentariše izjavu predsedavajućeg Saveta ministara BiH i potpredsednika SDA Denisa Zvizdića da on poštuje Srbiju, ali da najviše voli Sandžak, Vučić je primetio da je to verovatno izjava u jeku kampanje, te da lično nema ništa protiv, ali da je to promašeno u smislu pravnog regulisanja.

„Svako ima pravo da voli šta, gde, kako i koliko želi, moram da mu ukažem, jer nije ista ni slična ustavnopravna regulacija RS i Raško-polimske oblasti ili Sandžaka, kako ga Bošnjaci zovu, te da Zvizdić možda time šalje neku drugu poruku o tome da ne bi voleo da RS bude regulisana kako je to sada“, naveo je Vučić.

Poručio mu je, međutim, da bi možda bilo bolje da svoju ljubav iskaže tako što će graditi škole i vrtiće u Sandžaku, na čemu bismo, dodao je, bili veoma zahvalni.

„Ja inače znam koga on najviše voli u Srbiji, samo nemojte da pravite ustavnopravne jednakosti tamo gde ih nema“, poručio je Vučić, te primetio da su na to pitanje posebno osetljivi ljudi u BiH, te je Zvizdića zamolio da u tom smislu bude malo pažljiviji u izjavama.

Sandžak nije entitet u Srbiji, nijedan međunarodni ugovor to ne reguliše, pa bi bilo dobro da gospodin Zvizdić to primeti, ukazao je Vučić.

„O UGOVORU SA ‘ETIHADOM’ GOVORE REZULTATI ‘ER SRBIJE'“
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da dvostruko veći broj putnika i neuporedivo bolji rezultati avio-prevoznika „Er Srbija“ govore da je ugovor sa „Etihadom“ bio dobar za Srbiju.

Na pitanje novinara da li je iz današnje perspektive ugovor sa „Etihadom“ dobar za Srbiju i JAT, predsednik je rekao da rezultati „Er Srbije“ pokazuju koliko je taj ugovor doprineo poboljšanju avio-saobraćaja u Srbiji.

„Iz perspektive kada je JAT ervejz poslovao, a i današnje perspektive, mogu da kažem da je JAT bio uništen i da je propao, a da su svi oni koji danas govore o tome i sami učestvovali u njegovom uništenju“, rekao je predsednik odgovarajući na pitanja novinara na prijemu povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije.

Vučić je dodao i da ne možemo očekivati da zarađujemo pare na liniji za Njujork, ali da će to svakako biti moguće za godinu-dve.

„Ali ta linija je dobra za brendiranje zemlje i kompanije i u tom smislu sam veoma zadovoljan“, poručio je srpski predsednik.

Dodao je i da je „neumesno porediti JAT iz poslednjih godina, kada su ga nemilice uništavali, a pojedini direktori i osnivali predstavništva širom sveta za privatne potrebe i od toga uzimali pare, sa današnjom ‘Er Srbijom'“.

Poručio je i da se nada da „Etihad“ neće „otići“ iz Srbije, ali da, i ukoliko do toga dođe, „Er Srbija“ će svakako opstati i biti jača nego JAT.

Upitan da li, umesto „Etihada“, Srbija ima novog partnera, predsednik je rekao da nema, jer partner već postoji.

„IDEM U NIŠ, ONI KOJI SU GA RAZORILI BI DA KAŽU ‘IŠ“
Predsednik Vučić je izjavio da ide u Niš, a da je, za razliku od onih koji bi da mu poruče „iš“, on u taj grad doveo investitore i otvorio šest fabrika, dok su ga oni razorili.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše izjave Saše Jankovića i još nekih predstavnika dela opozicije da će ga, između ostalog, „oterati iz Niša“, rekao da nije baš pristojno da se nekome govori „iš“, primetivši da je narod na izborima na svim nivoima rekao šta misli ko treba da ga predstavlja.

Svoj stav su građani rekli dva puta u tri godine, podsetio je Vučić i poručio da će ići u Niš, ali da neće moći da ostane koliko je planirao, jer istog popodneva, u Beogradu dočekuje Donalda Tuska.

„Idem, razume se, a oni su snažni, bahati, osioni, hteli su da postanu premijeri sa 16 odsto glasova“, primetio je Vučić.

Dodao je da građani Niša treba da razumeju da te, koji se navodno brinu za njih, ne interesuju ni Nišlije ni grad, „a kako su vodili računa i koliko ih je bilo briga pokazuje i kako su urušili grad, zatvorili svojevremeno sve fabrike, nisu isplatili radnike i ostali im dužni novac još od pre deset i 12 godina“.

„Oni su im te pare ukrali“, rekao je Vučić, dodajući da je, za razliku od njih, on u Niš doveo investitore.

„I oni da meni kažu ‘iš odavde'“, dodao je Vučić i poručio da je uveren da će građani reći svoje i da je sve ono što Janković, Đilas i Jeremić i ostali rade uvek protiv interesa građana Niša.

Predsednik Srbije rekao je i da očekuje veliku podršku naroda u Nišu.

„NE UČESTVUJEMO NI U KAKVOJ TRCI U NAORUŽAVANjU“
Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da Srbija, kada je reč o naoružavanju, ne učestvuje ni u kakvoj trci, već samo želi da bude sposobna za zaštiti svoju slobodu i da se odbrani.

Na pitanje da li se, imajući u vidu kupovinu aviona i u Hrvatskoj i u Srbiji, može govoriti o nadmetanju, Vučić kaže: „Ne učestvujemo ni u kavkoj trci, niti to možemo sa članicima NATO-a. NATO je suviše moćan. Mi smo mala zemlja. Samo želimo da budemo svoj na svome, da čuvamo svoju slobodu, nacionalno dostojanstvo, da se odbranimo. I to je to.“

Takođe je podsetio da nijednom nije komentarisao kupovinu aviona u Hrvatskoj, jer to je stvar Hrvatske.

„Mi ne možemo toliko da platimo. Mi ćemo nešto jeftinije. Ali ko je bolji – F-16 ili ‘mig 29’ – različita su mišljenja. Na našim pilotima je da vežbaju. Naravno, u mirnodopskim uslovima“, zaključio je Vučić.

SRBIJA IMA SUFICIT I OVE GODINE
Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je stanje u srpskom budžetu stabilno i da Srbija kupuje strani novac, kako bi se do kraja godine javni dug smanjio na oko 50 odsto.

„Stanje u budžetu je dobro, i dalje imamo suficitu i tako će ostati do kraja godine. Bilo je problema u prvom kvartalu, ali i dalje nemamo jednokratne uplate. U svakom slučaju, imaćemo suficit i tu nema sumnje“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o stanju budžeta na prijemu povodom Dana Vojske.

Rekao je i da je planirano da se otplati 700 miliona dolara javnog duga i istakao da će time Srbija postići izvanredne rezultate.

„Ne računajući 501 milion evra koje će Srbija za koncesiju dobiti od kompanije ‘Vansi’, srpski budžet je do kraja godine svakako u suficitu“, ponovio je predsednik.

 

Izvor Tanjug/RTS, 23. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u