Rusija namenila milijarde za zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu

Kremlj planira mere kojim bi podigao životni standard građana Rusije

Rusija planira smanjenje vojnog budžeta i ulaganje od 162 milijarde dolara u zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu, piše Blumberg u tekstu o planovima Vladimira Putina u novom predsedničkom mandatu. Ovim povodom se oglasio i Kremlj, koji je demantovao sumu o kojoj je reč, ali je potvrdio da takav plan postoji.

Plan o potrošnji 162 milijarde dolara razmatra se već nekoliko meseci i očekuje se da bude pretvoren u dekret ubrzo nakon Putinove inauguracije 7. maja, navode anonimni izvori za Blumberg, a prenosi RT.

Ove mere uvode se kako bi se podigao životni standard ruskih građana, što je Putin obećao u godišnjem obraćanju prošlog meseca. Jedan od ciljeva je i stimulisanje rasta ruske ekonomije koja se oporavlja od recesije i zapadnih sankcija.

Novac koji će biti uložen u izgradnju i održavanje putne mreže, kao i drugih vidova transportne infrastrukture, biće uvećan za trećinu. Izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje biće povećana za 20 odsto.

To znači da će Rusija u infrastrukturu uložiti oko 11,3 odsto BDP-a tokom narednih šest godina, u odnosu na devet odsto, koliko ulaže sada.

Povećanje potrošnje biće kompenzovano smanjenjem troškova u drugim oblastima, uključujući odbranu.

Alokacija ovih sredstava mogla bi da počne već ove godine, ali najveće povećanje očekuje se posle 2020.

PESKOV: SUMA NIJE ISTINITA
„Ukaz je bio formulisan i projektovan u navednom roku i faktički je već završena njegova priprema, ekspertsko mišljenje. Takav dokument je zaista u pripremi i biće predstavljen šefu države. Kad on bude smatrao da treba da bude potpisan, informisaćemo vas“, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. Međutim, prema rečima Peskova, suma nije istinita, pre svega, o troškovi za medicinu, obrazovanje i infrastrukturu. Peskov takođe nije spominjao smanjenje vojnog budžeta.

 

Izvor Sputnjik, 24. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u