Vučić: Mišel doneo nove interesantne predloge

„Izuzetno ste važni za Evropu i budućnost EU“, poručio je belgijski premijer Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je premijer Belgije Šarl Mišel izneo i neke nove predloge koji se tiču evropskog puta Srbije.

„Ne mogu o tim predlozima da kažem nešto više, dok to ne bude deo politke EU i dok neki neki drugi faktori ne budu sa tim predlozima saglasni“, rekao je predsednik Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji sa belgijskim premijerom.

Primetio je samo da bi ti predlozi mogli biti interesantni u budućnosti.

„Razgovarali smo o Evropskom putu i najvažnija tema je da mi imamo najveću prepreku na putu ka EU, a to je sporazum koji treba postići sa Prištinom“, rekao je Vučić.

Ističući da je to za nas teško pitanje, on je rekao da je svom sagovorniku preneo da je Srbija spremna na sporazumna rešenja.

„Lakih rešenja nema. Mi smo spremni za teške odluke, ali treba da postoji kompromis sa obe, a ne sa jedne strane“, precizirao je.

Naveo je da su on i belgijski premijer razgovarali o različitim pristupima određenim rešenjima i problemima, ali da je potrebno da region bude u vrhu prioriteta agende EU.

On dodaje da se nada da će biti još susreta, kao i da je pitanje Kosmeta pitanje budućnosti.

„Kao što smo uspeli da smanjimo javni dug, nezaposlenost, da imamo suficit, mislim da i ćemo imati šansu da i teške političke probleme rešimo“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je značaj Belgije mnogo veći nego što se to uopšte u regionu razume, a zahvalan je, kaže, premijeru Belgije na tome što smatra da Srbija treba da bude u vrhu prioriteta EU.

„Mišel je, za razliku od mnogih, ne samo čuo, nego i slušao šta je to što mi osećamo, mislimo i što je realno uraditi u budućnosti. Teško mi je da se setim da sam imao razgovor iz koga sam mnogo toga naučio“, primetio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je pitanje KiM pitanje naše budućnosti, naših maldih, dece… i da je potrebno da reševamo probleme, kako ih ne bi nasledile buduće generacije, kao što smo mi sada nasledili probleme prethodnih generacija.

Vučić je rekao i da trgovinska razmena dve zemlje raste i da je sada 542 miliona evra, da je rast broja turista iz Belgije 38,5 odsto i da su u razgovoru posebno pohvalili bilateralnu policijsku saradnju.

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je da veoma ceni iskren i direktan dijalog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da Srbiju smatra ključnim činiocem na Balkanu.

„Vi ste ključni činilac budući da nosite značaj regionalne dimenzije. Izuzetno ste važni za Evropu i budućnost EU“, poručio je Mišel na zajedničkoj pres-konferenciji s predsednikom Vučićem.

On, kako kaže, spada među evropske lidere koji stavljaju stratešku poziciju ovog regiona na vrh prioriteta.

„I upravo zahvaljući razgovorima sa vama mogao sam da čujem vaše argumente, stavove, ne bih li što bolje mogao da razumem vaša razmišljanja i motive. Ako treba da se donesu važne odluke važno je da se sve strane suštinski razumeju, a ne samo površno“, poručio je Mišel, obraćajući se predsedniku Srbije.

On je dodao i da se mnogi elementi zasnivaju na tumačenju istorije, ali da mora da postoji i realistički osvrt na ta pitanja.

„Razgovarali smo sa puno poverenja i iskrenosti, veoma cenim vaš otvoren i direktan ton. Razgovori su bili izuzetno korisni i to je veoma važno za naredni period i za EU. Vrlo je važna debata u EU. Ima puno procesa koji u narednim mesecima mogu da se iskoriste kako bi se načinio korak napred“, kaže Mišel.

Prema njegovim rečima, potrebno je uhvatiti se u koštac sa teškim pitanjima i potrebna je politička odgovornost da bi se sve to rešilo.

„Veoma cenim poruke koje ste poslali, a tiču se vladavine prava, slobode govora… Hvala što ste govorili o tome i hvala na tome šta ste preduzeli. EU nije projekat koji počiva na pukim ugovorima već na ozbiljnim jakim vrednostima koje se upisuju u logiku mira, stabilnosti, demokratije, bezbednosti“, zaključio je Mišel.

Kako je rekao, razgovori koje su vodili on i Vučić danas i juče bili su veoma plodni i njemu je to veoma važno, jer tako „vidi kako je moguće dalje jačati bilateralne odnose, komercijalnu, ekonomsku saradnju, kako da se poveća potencijal za nove investicije“.

Jedna od tema bila je i saradnja policija dve zemlje, koja se, kako je primetio Mišel, odvija na zadovoljstvo obe strane.

 

Izvor Tanjug/B92, 24. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u