Ruski Generalštab: Uskoro isporučujemo Siriji nove sisteme PVO

Nije precizirano o kojim sistemima se radi

Rusija će u skorijoj budućnosti isporučiti Siriji nove sisteme za protivvazdušnu odbranu, izjavio je načelnik glavne operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj.

Ruski specijalisti nastavljaju da obučavaju sirijsku vojsku i pružaju pomoć kako bi ona što pre bila spremna da koristi te nove sisteme, rekao je Rudskoj.

Istovremeno, on nije precizirao o kojim sistemima je reč, iako je nešto ranije neimenovani izvor iz diplomatskih krugova za RIA Novosti izjavio da Rusija još uvek nije isporučila Siriji S-300.

NAJVIŠE 22 OD 105 RAKETA POGODILE CILjEVE U SIRIJI
Iz ukupno 105 raketa koje su na Siriju ispalile SAD, Velika Britanija i Francuska, najviše 22 je pogodilo ciljeve, izjavio je načelnik glavne operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj.

Kako je rekao, ruski Generalštab je sproveo detaljnu analizu rezultata napada, prikupljeni su fragmenti raketa, nakon čega je utvrđeno da je najviše 22 projektila pogodilo ciljeve, iako SAD, Velika Britanija i Francuska tvrde da su sve ispaljene rakete stigle do svojih meta.

„Ako uzmemo u obzir da je, prema navodima SAD, na istraživački centar u Barzi ispaljeno 76 krstarećih raketa, to znači da je na zgradu trebalo da padne 8,5 tona eksplozivne supstance, budući da svaka raketa tipa ’Tomahavk‘ ima od 150 do 200 kilograma eksploziva. Samim tim, zgrada bi trebalo da bude daleko više oštećena nego što jeste, tako da je, prema proračunima, samo 13 raketa palo na zgradu“, precizirao je on.

Pored toga, kako je rekao, određeni broj raketa nikada nije ni stigao do cilja, po svemu sudeći zbog kvarova, dok je određeni broj „pametnih raketa“ pao na privredne objekte koji nemaju nikakve veze sa Vojskom Sirije.

Rudskoj je naglasio i da će ti fragmenti, na kojima se nalaze serijski brojevi i ostala obeležja, biti predstavljeni javnosti u Moskvi, kao i cele dve rakete koje su u potpunosti očuvane i koje nisu stigle do svojih ciljeva.

Istovremeno, ukazao je Rudskoj, Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) je potvrdila da ni u skladištu Him Šinšar u provinciji Homs, baš kao ni u istraživačkom centru Barza u Damasku, nikada nije bilo hemijskog oružja.

 

Izvor Sputnjik, 25. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u