Vlada Crne Gore: Srbi oslobodili Budvu? To je falsifikovanje istorije

Ministarstvo kulture CG najavilo procedure za utvrđivanje odgovornosti povodom postavljanja spornih bilborda

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da je na bilbordima koji su nedavno osvanuli u Budvi, a na kojima piše da je srpska vojska 1918. godine oslobodila taj grad, stogodišnjica oslobođenja predstavljena na način koji nije verodostojan i da predstavlja pokušaj falsifikovanja istorije.

U saopštenju na sajtu tog ministarstva navedeno je da „najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji“.

Dalje se navodi da „ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore“.

Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je „oslobođenje Budve“, zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države, navedeno je u saopštenju.

„Istine radi, faktografija govori kako se, pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra („Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918“, Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962), saopštilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, sprske trupe su, što nedvosmisleno govore svi istorijski podaci, ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi.

„Apsolutno je nedostojno i neumesno vršiti reviziju događaja koji su deo crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda“, navelo je ministarstvo, koje je najavilo da će pokrenuti procedure u cilju utvrđnivanja odgovornosti ako lokalni organi ne preduzmu ništa.

„Falsifikovanje istorijskih činjenica je društveno neodgovoran i neprihvatljiv postupak“, zaključuje ministarstvo kulture Crne Gore.

Kako navode crnogorski mediji, opština Budva je u gradu i uz Jadransku magistralu postavile bilborde povodom 100 godina od velike pobede u Prvom svetskom ratu.

Na jednom plakatu nalazi se fotografija srpske kraljevske vojske u nastupanju, a bliže donjem levom uglu, velikim masnim slovima piše: „1918 sto godina ponosa i slave 2018“.

Na dnu plakata, u tri reda, ispisano je: „Na uspomenu dolaska hrabre i pobedonosne Srpske vojske koja posle junačkih pobeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva“.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 25. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u