Istorijski trenutak: Susret predsednika dve Koreje

Kim Džong Un u zvaničnoj poseti Južnoj Koreji

Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae In imali su „ozbiljne, iskrene“ razgovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i trajnom miru tokom prve sesije samita u pograničnom selu Panmundžom, saopštio je južnokorejski zvaničnik.

„Dve strane pišu zajedničko saopštenje i dvojica lidera će ga objaviti kada bude završeno“, rekao je na brifingu zvaničnik Južne Koreje Jun Jang Čan, preneo je Rojters.

Dodao je da će se supruga severnokorejskog lidera Ri Sol Džu pridružiti Kimu i Munu na večeri. Kim se u crnoj limuzini i u pratnji telohranitelja vratio u Severnu Koreju, ali će kasnije ponovo doći na večeru u Panmundžomu koju organizuje Mun.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je ranije danas prvi put prešao granicu i stigao u Južnu Koreju gde ga je dočekao tamošnji predsednik Mun Džae In, koji ga je pohvalio zbog „veoma hrabre odluke“ da dođe na Jug na istorijski sastanak dve Koreje.

U pratnji lidera Severne Koreje, pored njegove mlađe sestre Kim Jo Džong, bio je još samo bivši šef obaveštajne službe te zemlje Kim Jong Čol, glavni Kimov kadar zadužen za odnose sa Južnom Korejom.

Kim je po prelasku granice u demilitarizovanoj zoni izjavio da mu srce „sve vreme udara kao ludo“, prenose svetske agencije.

Prethodno su se lideri dve Koreje rukovali i osmehnuli jedan drugom, da bi zatim Kim gestom pokazao Mun Džae Inu da naprave par koraka i vrate se preko granične linije na teritoriju Severne Koreje, a onda su držeći se za ruke prešli natrag u Južnu Koreju.

„Osećam se kao da ispaljujem signal na startnoj liniji u trenutku pisanja nove istorije (dve Koreje) u odnosima Severa i Juga, mira i prosperiteta“, kazao je Kim Munu kada su seli za pregovarački sto.

Ovaj sto je napravljen tako da tačno 2.018 milimetara razdvaja dvojicu lidera tokom razgovora iza zatvorenih vrata.

Mun je odgovorio da ima visoka očekivanja da će oni uspeti da postignu dogovor koji će biti „veliki poklon celokupnom korejskom narodu i svakoj miroljubivoj osobi na svetu“.

Njih dvojica su okončala jutarnju sesiju istorijskog samita, a popodne je planirani novi sastanak.

Ovo je prvi samit dve strane posle više od 10 godina, a tek treći za 65 godina od kraja Korejskog rata.

Počasna garda Južne Koreje ispratiće lidere na ceremoniju prijema u hotel u Panmundžomu gde će samit biti održan, rekao je novinarima šef kabineta južnokorejskog predsednika Im Džong Seok, prenosi Rojters.

„Fokus ovog samita biće više na denuklearizaciji i obezbeđivanju trajnog mira, nego na bilo čemu drugom. Mislim da Severna Koreja šalje svoje najvažnije vojne zvaničnike na samit, jer i oni veruju da su denuklearizacija i mir važni“, rekao je Im.

Kako je izvestila državna severnokorejska agencija KCNA, Kim Džong Un otputovao je iz Pjongjanga na sastanak sa Mun Džae Inom, gde će „otvorenog srca“ razgovarati o pitanjima mira, prosperiteta i ponovnog ujedinjenja.

„Kim Džong Un će otvorenog srca razgovarati sa Mun Džae Inom o pitanjima koja se odnose na poboljšanje odnosa dve Koreje i postizanje mira, napretka i ponovnog ujedinjenja korejskog poluostrva“, prenela je KCNA.

SIMBOLIČNO SAĐENjE BORA
Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae In posadili su drvo bora na granici dve zemlje prepunoj vojnih utvrda.

Oni su bor zasadili na početku popodnevne sesije njihovog jednodnevnog samita.

Rojters prenosi da su Kim i Mun lopatama nabacali zemlju na korenje drveta i otkrili kameno obeležje na kojem je iznad njihovih imena i titula napisano „Sadimo mir i prosperitet“.

Zvanični dijalog između Kima i Muna počinje u 10.30 sati po lokalnom vremenu, sat vremena nakon zakazanog trenutka kada Kim pređe granicu i uđe u Panmundžom, navodi agencija.

Po završetku prve runde razgovora, Kim i Mun će imati odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno severnokorejskom lideru biće servirano švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Zatim će se uputiti na večeru gde će odgledati video-snimak pod nazivom „Proleće jedinstva“ (Spring of one).

Bela kuća je saopštila da polaže nade u to da će severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae In na današnjem samitu ostvariti napredak u postizanju mira i prosperiteta, dok britanski šef diplomatije Boris Džonson ne očekuje mnogo.

Kina je pozdravila samit svoje saveznice Severne Koreje sa Južnom Korejom, navodeći da aplaudira liderima dve zemlje zbog „istorijskog koraka“ ka miru.

Svetski mediji podsećaju da do istorijskog susreta dolazi samo nekoliko dana pošto je Kim najavio da Severna Koreja suspenduje nuklearne probe kao i da zatvara bazu za testiranje nuklearnih raketa.

Međutim, analitičari su i dalje skeptični po pitanju da li je Kim zaista spreman da napusti teško stečeni nuklearni arsenal koji je Pjongjang razvijao decenijama, tvrdeći da je neophodno sredstvo odvraćanja od američke invazije.

Južna Koreja, sa druge strane, nada se da će Kim direktno potvrditi da je spreman da doprinese potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Samit sa južnokorejskim predsednikom trebalo bi da bude uvertira za sastanak Kima i američkog predsednika Donalda Trampa krajem maja ili početkom juna što će biti prvi susret aktuelnih lidera dve zemlje ikad.

ZAPALjENE ZASTAVE SEVERNE KOREJE
AP navodi da je stotine južnokorejskih konzervativnih aktivista zapalilo dve papirne severnokorejske zastave sa slikom Kima, njegovog oca i dede, tokom mitinga koji je održan u blizini pograničnog sela Panmundžom gde se samit održava.

„Podnesi ostavku, Mun Džae Inu“, vikali su demonstranti.

 

Izvor Tanjug/RTS, 27. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u