Majk Pompeo od danas novi državni sekretar SAD

Pompeo odmah kreće u Evropu, što ga čini prvim državnim sekretarom koji je tako brzo po polaganju zakletve otputovao

Majk Pompeo položio je danas u Vrhovnom sudu zakletvu kao novi američki državni sekretar, nakon što je Senat potvrdio njegov izbor na tu funkciju.

AP navodi da se očekuje da će Pompeo iz Vrhovnog suda krenuti ka vazduhoplovnoj bazi Endruz, gde ka čeka avion, kojim će po prvi put kao državni sekretar posetiti Evropu.

Stejt department saopštio je da Pompeo planira da otputuje u Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael tokom vikenda, ali da će prethodno posetiti Brisel kako bi prisustvovao sastanku NATO-a.

„Nijedan drugi sekretar u skorijoj istoriji nije otišao na put tako brzo kao on“, rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Heder Navert.

Američki Senat prethodno je danas potvrdio tesnom većinom glasova izbor Pompea za novog američkog državnog sekretara.

Pompeo je na današnjem glasanju u Senatu dobio podršku 57 senatora, dok su 42 glasala protiv njegovog dolaska na mesto državnog sekretara SAD, a jedan senator je bio odsutan.

Dosadašnji direktor CIA zamenio je na tom mestu Reksa Tilersona, kojeg je Tramp prošlog meseca otpustio.

Tramp je pozdravio odluku senatora, a Pompea nazvao „patriotom“ i dodao da će za SAD biti „neverovatna prednost“ što će Pompeo predvoditi Stejt department „u ovom kritičnom vremenu u istoriji“.

Tramp smatra da će Pompeo uvek stavljati na prvo mesto interese Amerike i naglasio da on ima njegovu punu podršku i poverenje.

Potvrdivši izbor Pompea za novog državnog sekretara Senat je bivšem direktoru CIA dao ključnu ulogu u suočavanju sa izazovima američke spoljne politike, kao što su Severna Koreja i Iran, navodi Rojters.

Pompeo je 70. državni sekretar SAD.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 27. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u