Istorijski dogovor: Dve Koreje dogovorile kraj rata i denuklearizaciju

Dve Koreje saopštile su da očekuju da se zvanični kraj rata proglasi do kraja godine

Predsednici Južne i Severne Koreje Mun Džae In i Kim Džong Un postigili su istorijski dogovor o denuklearizaciji i prestanku rata.

U zajedničkom saopštenju se navodi da „neće biti više rata na Korejskom poluostrvu i da je počela nova era mira“. Takođe, navodi se da su se dvojica lidera dogovorila da počnu da rade na potpunoj denuklearizaciji na poluostrvu.

„Hajde da ispunimo očekivanja ljudi i napravimo bolji svet. Obećavam da ćemo biti sve bolji u budućnosti“, rekao je Kim Džong Un.

Kako javljaju agencije, planirano je da se mirovni sporazum zvanično potpiše do kraja godine.

Dvojica lidera saglasila su se posle sastanka u demilitarizvanoj zoni koja deli Severnu i Južnu Koreju da će se zalagati za „trostruke“ pregovore sa SAD i „četvorostruke“ progovore sa Kinom na postizanju konačnog mira.

Dve Koreje saopštile su da očekuju da se zvanični kraj rata proglasi do kraja godine.

Lideri Severne i Južne Koreje dogovorili su se da otvore kancelariju za komunikaciju u severnokorejskom gradu Kesong i omoguće privremeno spajanje porodica razdvojenih u ratu od 1950. do 1953.

Na sastanku je dogovoreno da će predsednik Južne Koreje Mun Džae na jesen posetiti Pjiongjang.

Dve Koreje su dogovorile da će pojačati civilnu razmenu i založili su se za zajedničko učešće na sportskim i kulturnim manifestacijama.

Građanski rat u Koreji iz 1953. godine završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su Severna i Južna Koreja tehnički do sada i dalje bile u ratu.

Nešto ranije je Kim postao prvi severnokorejski lider koji je kročio u Južnu Koreju od podele ratom 1953. godine, a 2018. godina bi mogla da uđe u istoriju kao početak nove ere u odnosima dve zemlje i godina u kojoj je završen decenijski rat.

BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike“ lider Severne i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.

Građani su potom sa iznenađenjem gledali kako Kim Džong Un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Severnu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, ve vreme držeći se za ruke.

BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu.

„Nova istorija počinje sada“, rekao je lider Severne Koreje, a čak se i našalio rekavši „nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam doneli“.

Po završetku prve runde razgovora, kako se navodi, Kim i Mun su imali odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno severnokorejskom lideru servirano švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list.

Dvojica lidera su zatim zasadila drvo bora na liniji demarkacije koje treba da predstavlja simbol „mira i prosperiteta“, nakon čega su zalili drvo vodom donetom iz reke Taedgong sa severa i reke Han sa juga, a posle toga su prošetali pred početak pregovora na kojima je potpisan sporazum.

 

Izvor Beta/B92, 27. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u