Večernji list: Deo hrvatske vlade hoće oštriji odgovor Srbiji

U Zagrebu se razmatra ,,zamrzavanje“ pregovora Srbije i EU, kao i ucenjivanje povodom granice na Dunavu

Deo Vlade Hrvatske traži da zvanični Zagreb žešće odgovori Srbiji, koja je potpredsednika Vlade Hrvatske i ministra odbrane Damira Krstičevića recipročnom merom proglasila nepoželjnim, kao što je, na primer, zamrzavanje pregovora Srbije u EU ili kad Beograd bude u „stisci“ postaviti pitanje granice na Dunavu, piše „Večernji list“.

Vlada Srbije odlučila je juče da proglasi za nepoželjnu osobu hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičević kao odgovor na odluku Ministarstva inostranih i spoljnih poslova Hrvatske o zabrani ulaska ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu u Hrvatsku.

List istovremeno konstatuje da se čini da su po tom pitanju mišljenja unutar hrvatskog državnog vrha još podeljena.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da se pre odgovora iz Beograda razmatralo da naredni diplomatski korak Hrvatske bude hitno povlačenje na konsultacije ambasadora u Beogradu Gordana Bakote.

Deo savetnika i eksperata bliskih Pantovčaku, međutim, smatra da je taj korak bio u pripremi u slučaju da zvanični Beograd donese neku drastičniju meru.

Oni su mišljenja da spoljnopolitičke štete za Hrvatsku ovde nema, već da „slučaj Vulin“ treba naplatiti ubuduće, kada Srbija bude u, kako se navodi, stisci s pregovorima s EU.

Tada bi, prenosi list, na primer, trebalo „tvrdo odgovoriti“ na važnija pitanja, kao što je pitanje granice na Dunavu.

U delu Vlade Hrvatske, gde se naglašava da ovo i nije reciprocitet, jer je Krstičević ujedno i potpredsednik Vlade, a Vulin nije, zahteva se žešći odgovor Srbiji koji se ne bi sveo „samo“ na povlačenje hrvatskog ambasadora iz Beograda, nego bi Hrvatska trebalo da zamrzne pregovore Srbije i EU.

„Sve dok Srbija ne prestane s reafirmacijom velikosrpske politike prema Hrvatskoj i sve dok ne isključe Šešelja iz Parlamenta, neka, uostalom, poštuju svoje zakone koji ne dozvoljavaju zastupnički status osuđenom ratnom zločincu“, rekao je za Večernji neimenovani član Vlade.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 27. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u