Vladeta Janković: Francuzi i Britanci su ,,pudlice“ američke politike

„Britanija je možda i agresivnija i glasnija od samih Sjedinjenih Država kad je reč o Kosovu“

Francuska i Velika Britanija najnovijim akcijama i najavama diplomatskih aktivosti prema pitanju Kosova s jedne strane pokazuju lojalnost Sjedinjenim Državama, a s druge strane nastavljaju vekovnu politiku slabljenja uticaja Srbije na Balkanu.

Francuska će, prema saznanjima Politike, uputiti protest svakoj državi koja ubuduće bude povukla priznanje kosovske nezavisnosti.

LOJALNI SMO, BAŠ SMO LOJALNI
Bivši ambasador Srbije u Londonu Vladeta Janković kaže za Sputnjik da veruje da je ova vest tačna i ne nalazi da je u njoj bilo šta čudno.

To je normalno, napominje Janković, jer Francuska prosto hoće da pokaže da je lojalna Sjedinjenim Državama koje su motor koji pokreće sve zemlje — da najpre priznaju Kosovo, zatim da slučajno ne odustanu od priznanja.

„Znate, ponekad se čovek gotovo sa žaljenjem zamisli u šta su se pretvorile te nekadašnje velike sile. Za razliku od toga kako je De Gol postupao sa Amerikancima ili kako je Čerčil postupao sa Amerikancima. Sad su Francuzi i Britanci, ono što i sami kažu, pudlice američke politike“, kategoričan je Janković.

Prema saznanjima Večernjih novosti, udarac ispod pojasa spremna je da zada i Velika Britanija.

„Naši izvori prenose da London zvanično traži da se ukinu sednice SB UN o Kosovu ili da budu na nivou zatvorenih konsultacija (izvan očiju javnosti). Pošto Britanci u avgustu preuzimaju predsedavanje SB UN, postoje velike šanse da sprovedu tu svoju ideju, jer proceduralni predlozi ne mogu da se ’saseku‘ vetom zemalja koje bi bile protiv, u ovom slučaju — Rusije ili Kine“, navodi taj beogradski dnevnik u delu teksta pod naslovom „I Britanci mute“.

BEZ SUŠTINSKE PROMENE
„Britanija je u tom pogledu možda i agresivnija i glasnija od samih Sjedinjenih Država kad je reč o Kosovu. Međutim, u tom slučaju ne mislim da će se nešto suštinski promeniti, čak i da im taj naum uspe. No, nikako nije sigurno da će im uspeti da zatvore sednice SB UN o Kosovu. Hipotetički, i da im uspe, to samo neće biti u javnosti dovoljno, ali neće proći nijedna odluka, prvenstveno dok su tamo Rusi i Kinezi kao stalni članovi SB UN sa pravom veta“, pojašnjava Vladeta Janković za Sputnjik.

Francuska i Britanija ovolikim upinjanjem u pitanju takozvanog Kosova, prema mišljenju tog diplomate, dobijaju ono što su Amerikanci dobili.

„To je vojna baza i to moćna vojna baza na strateški važnom mestu. I naravno, dobijaju slabljenje uticaja Srbije, što je sa stanovišta Zapada uvek bilo poželjno još od 19. veka od ustanka protiv Turaka. Što je slabija Srbija, to je više odgovaralo Britancima, u ono doba“, podseća Janković.

Sve ovo nije ništa novo, ističe Vladeta Janković, to je deo jedne iste slike koja je, što kaže propovednik, ništa novo pod suncem.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, povodom medijskih navoda da će Francuska uputiti proteste zemljama koje budu povukle priznanje lažne države Kosovo, izjavio je danas da Srbija ostaje pri svojoj politici, a da svi koji razmišljaju suprotno, moraju da se odluče da li su nam prijatelji i partneri ili će raditi protiv Srbije.

 

Autor Nenad Zorić

 

Izvor Sputnjik, 27. april 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u