Sabor SPC: Kosovo je srpski Jerusalim

Juče otpočeo Sabor SPC u Pećkoj patrijaršiji

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Pećka patrijaršija u nedelju je počeo ovogodišnji Sabor Srpske pravoslavne crkve. Tokom liturgije srpski patrijarh Irinej postavio je mati Haritinu za igumaniju ove svetinje u kojoj je upokojeno 14 naših crkvenih poglavara.

Govoreći o značaju Kosova kao kolevke srpstva, patrijarh Irinej je rekao da kada strada naš narod, stradaju i svetinje i obrnuto, kada stradaju svetinje strada i narod i da sve što se dešava u Jerusalimu, dešava se i kod nas.

— Okupili smo se ovde u ovoj našoj svetinji u kojoj se sabirao naš narod u čitavoj istoriji i nadam se da ćemo i sada da prebrodimo sva iskušenja i da ostanemo na Kosovu i Metohiji gde su srce i duša čitavog našeg naroda – kazao je patrijarh Irinej.

On je pozvao raseljene Srbe da se vrate „svetoj zemlji koja je natopljena krvlju“ i da zajedno sačuvamo ono što smo nasledili od predaka.

Pre patrijarha besedio je i mitropolit Amfilohije, koji je rekao da nastavljamo da čuvamo sveti kosovski zavet podsetivši da je Pećka patrijaršija starija od osam vekova i da su ovde bili i hramovi pre uspostavljenja Episkopije pećke.

Saboru Srpske pravoslavne crkve prisustvovale su gotovo sve vladike, dok je na liturgiji bilo više stotina vernika iz svih krajeva Kosova i Metohije i centralne Srbije, a upriličen je i kulturno-zabavni program.

DUČIĆ: PATRIJARŠIJA JE PREDIVNA
Liturgiji u Pećkoj patrijaršiji prisustvovao je i komandant baze „Bondstil“, pukovnik Nik Dučić, a pričestio ga je lično srpski patrijarh. Kako smo saznali, Dučić je došao u društvu svog zamenika, pravoslavnog Albanca, koji je takođe prisustvovao liturgiji i pričestio se.

— Prvi put sam u Pećkoj patrijaršiji i oduševljen sam ovom duhovnom lepotom – rekao je, za „Novosti„, pukovnik Dučić.

 

Autor Dragana Zečević

 

Izvor Večernje novosti, 30. april 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u