Sveti Arhijerejski Sabor SPC: Delimo zabrinutost naroda zbog KiM (VIDEO)

Saopštenje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve sa početka redovnog majskog zasedanja povodom aktuelnog stanja na Kosovu i Metohiji

Iz svog istorijskog sedišta, manastira Pećke Patrijaršije, koje sa svojim vernim narodom prolazi krsno-vaskrsni put stradanja i obnove, trideset sedam godina od mučkog podmetanja požara u konak Pećke Patrijaršije, dvadeset jednu godinu od mučeničke smrti jeromonaha Stefana, služitelja ove svete obitelji, Sveti Arhijerejski Sabor kojim predsedava Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, posle posete našim svetinjama – Pećkoj Patrijaršiji, Dečanima i Zočištu, posle razgovora sa nadležnim episkopom, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u Peći, Prizrenu i Velikoj Hoči, daje svoje saopštenje povodom aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji.

Srpska Pravoslavna Crkva, kao čuvar istorijskog, duhovnog i kulturnog identiteta našeg naroda, oseća se pozvanom da se na ovogodišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora najozbiljnije pozabavi trenutnom situacijom na Kosovu i Metohiji i prenese izuzetnu zabrinutost sveštenstva, monaštva i vernog naroda povodom sve češćih zvaničnih i nezvaničnih izjava u vezi sa konačnim statusom naše južne pokrajine. Sabor deli njihovu zabrinutost povodom učestalih izjava moćnih zemalja Zapada u kojima se otvoreno govori o nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i zbog različitih spekulacija o eventualnoj podeli južne srpske pokrajine. Tome naročito doprinose različiti oblici pritiska od strane kosovskih institucija, nepoštovanje zakona i elementarnih ljudskih prava, kao i sve učestalije uzurpiranje crkvene i privatne imovine.

Imajući sve ovo u vidu, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve će se temeljno baviti ovom temom na svom ovogodišnjem zasedanju i po njegovom završetku izdaće zvanično saopštenje.

 

 

Spc.rs

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u