Godišnjica akcije „Bljesak“

Godišnjica hrvatskog zločina za koji niko nije odgovarao

Navršavaju se 23 godine od akcije „Bljesak“, u kojoj je 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno ili nestalo 283 Srba i proterano oko 15.000, za šta još niko nije odgovarao.

Protiv Srba u Zapadnoj Slavoniji krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, navodi u saopštenju Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“.

„Snage UN, koje su na vreme bile upozorene od hrvatskih generala, tada su se povukle, prepuštajući narod na milost i nemilost agresoru“, dodaje se u saopštenju.

Narod Zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema „mostu spasa“ do reke Save sustizale su ih – avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci, podaci su tog centra.

Oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć snaga UN, tvrdi se u saopštenju „Veritasa“.

Hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje torture u zloglasnoj „Lori“ u Splitu.

„Civili koji nisu napustili svoja ognjišta smešteni su u logore, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana i uništena. Uskoro su i oni, uz pomoć snaga UN i humanitarnih organizacija, prevezeni u RS i Srbiju, a od njih se u Hrvatsku vratilo tek oko 1.500“, navedeno je u saopštenju.

Hrvatski generali – Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su izveli akciju „Bljesak“, još su na slobodi,

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima, koji su završeni ili su još u pretkrivičnoj ili istražnoj fazi.

S druge strane, na zagrebačkom Županijskom sudu u toku je suđenje u odsustvu Milanu Martiću i Milanu Čeleketiću, tadašnjem predsedniku RSK i komandantu Srpske vojske Krajine zbog „osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova“ nakon akcije „Bljesak“, saopštio je „Veritas“.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu parastos za poginule u hrvatskoj vojnoj akciji „Bljesak“ služio je protojerej Jovan Blagojević.

Parastosu je prisustvovao predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji ocenjuje da je operacija „Bljesak“ završni čin etničkog čišćenja Srba iz zapadne Slavonije. Organizator parastosa je Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza“.

„VERITAS“: RASVETLjENA SUDBINA 150 ŽRTAVA
U akciji „Bljesak“, prema podacima „Veritasa“, poginule su i nestale 283 osobe.

Među žrtvama je 56 žena, 11 osoba do 18 godina i 75 starijih od 60 godina, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik „Veritasa“ Savo Štrbac.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina njih 150, od kojih 37 na području Republike Srpske.

Od 148 ekshumiranih, do sada su identifikovani posmrtni ostaci 107 žrtava, a kao nestale vode se još 133 osobe, uključujući 59 civila i 27 žena.

 

Izvor Veritas/RTS, 01. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u