Plenković na obeležavanju godišnjice ,,Bljeska“ odgovorio Dačiću: Nismo jednaki

Hrvatski Jutarnji list izvestio o komemoraciji u Okučanima i preneo poruke Andreja Plenkovića srpskom rukovodstvu

Otkrivanjem spomen-obilježja „Kristalne kocke vedrine“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća cijeli državni vrh, uz brojne branitelje i građane, u utorak je u Okučanima odao počast braniteljima poginulim u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“, kojom su Hrvatska vojska i policija prije 23 godine oslobodile zapadnu Slavoniju.

Novi spomenik braniteljima u Okučanima nazvan „Kristalna kocka vedrine“, sastavljen od 51 kocke, otkrili su predstavnici kadeta Oružanih snaga i policije, a prethodno su pročitana imena branitelja poginulih u „Bljesku“ te kratka istorija te operacije. Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan koji je predvodio i molitvu za sve poginule branitelje i civile u operaciji kojom je prije 23 godine oslobođena zapadna Slavonija.

Premijer Andrej Plenković je u Okučanima novinarima odgovarao na pitanja o aktualnim političkim temama, prenosi N1.

Premijer je rekao da još nije razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović o mogućim novim mjerama prema Srbiji nakon što je njihova Vlada proglasila ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnim u Srbiji.

Komentarisao je i izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da „ako Hrvatska želi diplomatski rat, da će ga i dobiti“.

— To nije retorika koju treba koristiti. Korišćenje riječi rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobar. Niko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao Vulin, niko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu, to bi bilo nemoguće. Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti, kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska „svoje poteze jasno povukla“.

„Kada smo mi kao Vlada koristili odnose sa Srbijom kao argument u unutrašnje-političkom prepucavanju? Toga se ne možete sjetiti“, kazao je Plenković.

Smatra kako slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec sutra neće doći na saslušanje pred EK o sporu oko arbitraže između Slovenije i Hrvatske. „Nisam siguran da će biti tamo slovenački ministar, to je bila prilično neuobičajena vijest. Nas će predstavljati državna službenica Andrea Metelko Zgombić i stručnjaci koji će jasno izložiti naš stav da u tom slučaju nema kršenja evrpskog prava“, rekao je Plenković i dodao da je jasno zašto je proces arbitraže nepovratno kompromitovan.

„Hrvatska je Sloveniji ponudila rješenje. Nastojaćemo da nastavimo razgovor nakon izbora u Sloveniji“, kazao je Plenković.

„Mi smo na vlasti, a ovi su svi ostali u opoziciji“, kazao je Plenković na pitanje o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a i činjenici da raste rejting Živog zida.

Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, kod spomen-obilježja poginulima položila je predsjednica Republike, vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković, zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade.

Vijence su, uz ostale, položila i izaslanstva braniteljskih udruženja, gardijskih jedinica, Hrvatske vojske i policije.

Na komemoraciji su učestvovali i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved, načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga RH Mirko Šundov i glavni direktor policije Nikola Milin.

Uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, u saborskom izaslanstvu bio je i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić te predsjednici odbora za spoljnu politiku, ratne veterane, pomorstvo, promet i infrastrukturu Miro Kovač, Josip Đakić i Pero Ćosić. Na komemoraciji su bili i potpredsjednici saborskih odbora za zakonodavstvo te odbora za ratne veterane Davor Vlaović i Miro Bulj, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, kao i zastupnici Ljubica Maksimčuk, Ljubica Lukačić, Željko Lenart i Nikola Grmoja.

Za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu u crkvi sv. Vida služena je misa zadušnica, koju je predvodio požeški biskup Antun Škovorčević.

Za posjetioce je organizovan taktičko-tehnički zbor naoružanja, a veliko zanimanje od ranih jutarnjih sati izazvala je prezentacija borbene i neborbene tehnike te opreme jedinica Oružanih snaga RH, gdje je središnje mjesto zauzelo borbeno-oklopno vozilo Patria, samohodna haubica PzH 2000, višecijevni bacači raketa te druga vojna mehanizacija i vozila. Predstavljen je i projekta „Kadet“ i studijski programi Hrvatskog vojne akademije „Dr. Franjo Tuđman“ kao i dobrovoljnog vojnog osposobljavanja.

Takođe, u Spomen-parku hrvatskim vitezovima izveden je i prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitnog bataljona, Puka vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga.

Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ počela je 1. maja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 kvadratnih kilometara hrvatske teritorije, te deblokiran autoput koja je središnju Hrvatsku spajao sa Slavonijom. U njoj su učestvovale 32 jedinice Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Operacija „Bljesak“ prethodila je operaciji „Oluja“, koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

 

Izvor Jutarnji, 01. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u