Potvrda iz SAD: Izrael bombardovao položaje Irana u Siriji

Izrael nije ni potvrdio ni porekao napad

Tri američka zvaničnika izjavila su za američku TV mrežu NBC da su izraelski borbeni avioni F-15 izveli napad iz vazduha na bazu, navodno pod iranskom kontrolom, na severu Sirije ove nedelje, u okviru najnovije eskalacije napetosti u odnosima između Izraela i Irana.

Neimenovani zvaničnici su rekli da se čini kako se Izrael priprema za aktivni sukob i da traži pomoć SAD, podsetivši na nedavne posete toj zemlji izraelskog ministra odbrane Avigdora Libermana i dolaske u Izrael visokih američkih zvaničnika. Kako navodi NBC, meta napada u nedelju uveče bila je isporuka oružja, uključujući rakete zemlja-vazduh koje su tek stigle iz Irana.

Podaci o broju žrtava, među kojima je navodno puno Iranaca, u napadu variraju od 16 do 38. Iranci poriču, međutim, da su ubijeni iranski vojnici i da su njihove baze gađane. Jedan sagovornik te američke mreže je rekao da će se iransko-izraelski konflikt po svoj prilici razviti u otvoreni sukob.

Baza koja je pogođena je južno od grada Hame pripadala je 47. brigadi sirijske vojske, ali je navodno korišćena kao štab iranskih vojnika nekoliko godina. Američki i izraelski zvaničnici nadgledaju učestale iranske isporuke transportnim avionima sa aerodroma Mehrabad u Teheranu u Siriju.

I jedni i drugi kažu da su natovareni unapređenom municijom koja bi se potencijlano mogla upotrebiti protiv Izraela.

Izraelski zvaničnici odbili su da komentarišu udar, ali su mnogi sirijski i iranski mediji uprli prst na tu zemlju, iako je bilo i izveštaja da su udar izveli SAD ili Velika Britanija.

Izraelska satelitska kompanija objavila je slike štete na kojima se vidi da je pogođeno najmanje 13 zgrada u toj bazi, prenose izraelski mediji.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon rekao je prošle nedelje da je Iran poslao oko 80.000 vojnika da podrže sirijskog predsednika Bašara Asada u građanskom ratu koji traje sedam godina. Izrael upozorava da je iransko vojno učvršćivanje neprihvaltjvo za tu zemlju i da će sprečiti da se to desi bez obzira na cenu.

Toj zemlji su Rusija, Sirija i Iran pripisali jedan raniji napad na bazu T-4 u centrlanoj provinciji Homs u Siriji, kada je ubijeno sedam Iranaca. Izrael nije potvrdio ni porekao napad.

 

Izvor Beta/N1, 01. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u