Generalni štrajk u Jermeniji, Pašinijan poručio da neće odustati

U Jermeniji počeo generalni štrajk

Počeo je generalni štrajk u Jermeniji na poziv lidera opozicije Nikola Pašinijana čiji je pokušaj da bude izabran za premijera osujećen u parlamentu. Pašinijan ističe da je njegova jedina moć narod i da neće odustati.

Pristalice opozicije blokirale su put iz Jerevana do aerodroma, kao i nekoliko metro stanica i vladina ministarstva, nakon što je lider opozicije Nikol Pašinijan pozvao na masovne štrajkove i građansku neposlušnost, javlja AP.

Dok pristalice opozicije blokiraju put iz jermenske prestonice Jerevana prema aerodromu, vršilac dužnosti premijera te zemlje Karen Karapetjan pozvao je sve strane da sednu za pregovarački sto kako bi rešili političku krizu koja je pogodila Jermeniju.

Pašinijan je naveo da je njegov pokret „u klinču“ sa vladajućom koalicijom, a da njegove pristalice neće odustati od građanske neposlušnosti.

„Moja jedina moć je moj narod. Nećemo odustati. Nastavićemo sa štrajkovima i neposlušnošću“, rekao je Pašinijan Rojtersu.

Najavio je da će protestni pokret prerasti u potpunu građansku neposlušnost kroz nenasilje.

„Od jutros su svi putevi blokirani. Najavljujem generalni štrajk u zemlji. Revolucija ljubavi i tolerancije se nastavlja“, poručio je Pašinijan.

Upitan da li će ponovo podneti kandidaturu za premijera jermenskom parlamentu, rekao je da će razmisliti i pregovarati.

Njegovu kandidaturu je parlament odbio u utorak, a ukoliko parlament ne uspe da iz drugog puta, 8. maja, odabere premijera, biće raspušten i održaće se vanredni izbori, navodi Rojters.

Narodna skupština Jermenije će 8. maja održati još jednu posebnu sednicu u pokušaju da izabere premijera, izjavila je predsednica parlamenta Ara Bablojan.

„Sastaćemo se ponovo za sedam dana kako bismo izabrali premijera“, rekla je Ara Bablojan poslanicima, prenosi Tas.

Jermenski parlament održao je u utorak posebnu sednicu na kojoj je trebalo da bude izabran premijer, a jedini kandidat bio je Pašnijan, koji nije izabran.

Za njega je glasalo 45, od ukupno 105 poslanika, što je osam poslanika manje od neophodnih 53.

Jermeniju potresa politička kriza od 13. aprila kada su opozicione stranke organizovale proteste, zbog kojih je premijer i prethodno predsednik te zemlje Serž Sargsjan podneo ostavku 23. aprila.

 

Izvor Tanjug/RTS, 02. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u