Iran preti odgovorom na izraelski napad

Na listi potencijalnih konflikata u svetu, sada je na samom vrhu sukob Izraela i Irana

Dva dana nakon spornog napada u Siriji za koje se veruje da su delo Izraelaca u svetu se sve više priča o mogućem sukobu Izraela i Irana. Netanijahu sve negira.

Visoki iranski zvaničnik Aladin Borudžerdi izjavio je da će Iran u “odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu“ odgovoriti na navodni izraelski raketni napad u kome su ubijeno nekoliko Iranaca u Siriji.

Inače, njegova izjava predstavlja prvi direktan odgovor na napad na dve baze na severu Sirije u nedelju uveče koje je navodno izveo Izrael.

Iranska novinska agencija i organizacija koja nadgleda rat su navele da je u udarima ubijeno više od 20 provladinih boraca među njima Iranci, preneli su izraelski mediji. Nakon napada nastala je prava konfuzija i ćutanje sa izraelske strane.

„Agresija cionističkog entiteta protiv prisustva naših vojnih savetnika u Siriji daje nam pravo da odgovorimo na odgovarajućem mestu i vremenu”, rekao je Borudžerdi na novinskoj konferenciji u glavnom gradu Sirije, prenosi AP.

Brzo reagujući na tu pretnju izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je rekao da pretnje iz Irana “dolaze nedelju za nedeljom “ i ako postupe po njima Izrael će odgovarajuće reagovati.

Liberman je uz to kritikovao zemlje koje ne vide pretnju Irana, rekavši da više vole da ”zabiju glavu u pesak” i da ignorišu da “Iran ugnjetava slobodu izražavanja i manjine” i ima ekonomsku korist zasnovanu na pogrešnim osnovama da ne teži da razvije nuklerno oružje.

“Izrael ne može ignorisati iransku pretnju”, zaključio je izraelski ministar, preneli su izraelski mediji.

Napad u nedelju samo je još više pojačao napetost između Izraela i Irana, ključnog saveznika sirijskog predsednika Bašara Asada, u građanskom ratu koji traje sedam godina, a o tome se priča i u SAD – trojica neimenovanih američkih zvaničnika navode da je incident u nedelju najnoviji pokazatelj da se Izrael i Iran približavaju otvorenom sukobu.

Ovi neimenovani zvaničnici veruju i da se Izrael sada priprema za vojnu akciju te da traži američku pomoć i podršku, prenosi mreža NBC njuz.

“Na listi potencijalno najverovatnijih konflikata u svetu, sada je na samom vrhu sukob Izraela i Irana u Siriji“, kaže jedan visoki američki zvaničnik.

Trojica zvaničnika SAD navode i da su izraelski avioni F-15 pogodili Hamu nakon što je Iran isporučio oružje u bazu u kojoj je smeštena iranska 47. brigada, uključujući rakete zemlja-vazduh.

Izrael, kako navode, sve više postaje svestan uticaja Irana u susednoj Siriji. I dok Rusija vodi vazdušni rat za Asadov režim u Siriji, Iran vodi kopneni rat, tvrde zvaničnici, navodeći da su iranski borci u svakoj većoj ruskoj i sirijskoj bazi u zemlji.

U tekstu se podseća da su se prošle nedelje visoki vojni zvaničnici Izraela sastali sa američkim kolegama tražeći podršku za veću akciju protiv Irana u Siriji.

Ipak, premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je u utorak da Izrael ne teži ratu sa Iranom.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 02. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u