N. Babić: Zašto u jeku verbalnog rata s Iranom SAD gase vojnu kampanju u Iraku?

Najavljeno američko povlačenje iz Iraka može biti priprema za napad na Iran

U vrijeme žestoke propagandne kampanje protiv Irana, nakon igrokaza izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koji je novinarima pokazao “gomilu dokaza o proizvodnji nuklearnog oružja u Iranu”, prijetnji Donalda Trapa da će raskinuti nuklearni sporazum i oštre retorike Saudijske Arabije protiv Islamske Republike, SAD iznenada objavljuju “kraj antiterorističkih operacija u Iraku”.

Takozvana “međunarodna antiteroristička koalicija” na čelu sa Sjedinjenim Državama je objavila kraj velikih vojnih operacija u Iraku protiv terorista “Islamske države”.

“Glavni štab zapovjedništva zajedničkih kopnenih snaga koalicije prekida svoj rad u Bagdadu, što je znak okončanja velikih borbenih operacija protiv ISIL-a u Iraku i promjene sastava i zadataka koalicije”, navodi se u saopštenju američke koalicije.

Kako se navodi, prioriteti koalicije će od sada biti priprema i razvoj mogućnosti Iraka u području bezbednosti.

Snage američke koalicije su službeno “pokrenule operaciju protiv terorista “Islamske države” u Iraku 2014. godine”.

Koalicija djeluje i u Siriji, ali bez odobrenja službenog Damaska.

Juče je vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, rekao kako SAD pokušavaju nagovoriti Saudijsku Arabiju da pokrene rat protiv Teherana.

Nakon posjete američkog državnog sekretara Majka Pompea Rijadu, ajatolah Hamnei je rekao kako SAD žele da izazovu regionalnu krizu navodeći Saudijsku Arabiju na sukob s Teheranom.

Ali Hamnei je ponovio poziv Sjedinjenim Državama da napuste Bliski istok, ističući da će “svaka sila koja napadne Iran biti poražena”.

“Jedan od načina da se provocira Iran jeste da se koriste neiskusni lideri u regiji. Oni pokušavaju da isprovociraju sukob Irana i Saudijske Arabije, tako da se muslimani bore protiv muslimana”, rekao je Ali Hamnei.

U nekom drugom kontekstu bi saopštenje američke koalicije u Iraku trebalo pozdraviti, jer bi ono moglo značiti zatvaranje nekih baza, smanjenje broja američkih vojnika u toj zemlji, možda i puno povlačenje iz Iraka nakon izbora koji se trebaju održati ovog mjeseca i na kojima se predviđa velika pobjeda šiitskih frakcija i stranaka bliskih Iranu.

Iako nije saopšteno da će se sve trupe američke koalicije povući iz Iraka, za pretpostaviti je da će njihov broj biti smanjen.

,,Iraki njuz“ je takođe potvrdio vijest o zatvaranju komande američke koalicije u Bagdadu. Tokom ceremonije zatvaranja komande, portparol iračkih snaga bezbednosti, general Jahja Rasul Abdulah, izjavio je kako ono doprinijelo uspjehu iračkih snaga u borbi protiv “Islamske države”.

S druge strane, američki izaslanik u koaliciji Bret Mek Gurk je na Tviteru objavio poruku: “Od Faludže do Tikrita, Bajidžija, Ramadija, Sindžara, Mosula i svih tačaka između, naša je koalicija ponosno stajala uz iračke snage i kurdske Pešmerge koje su oslobodile svoju zemlju i 4,5 milona sugrađana od Islamske države”.

,,Midl ist aj“ piše kako su se zemlje NATO pakta u februaru dogovorile oko pokretanja veće misije “obuke i savjetovanja u Iraku”, kao deo širih međunarodnih napora u pomoći Bagdadu da nakon više od decenije rata obnovi zemlju.

Sjedinjene Države žele izbjeći ponavljanje povlačenja iz Iraka iz 2011. godine, nakon čega je došlo do uspona terorističkih grupa, što znači da će deo snaga ipak ostati u zemlji. Ipak, njihov će se broj postepeno smanjivati, što je u februaru za CNN potvrdio i glasnogovornik iračke vlade Sad Al-Haditi.

“Pouka iz Iraka je da je zemlju opasno napustiti prerano, jer bi mogli biti prisiljeni na povratak u borbene operacije”, rekao je u febraru generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg.

Američki ministar obrane Džejms Matis je u ponedeljak izjavio kako su SAD i saveznici najzaslužniji za pobjedu u borbi protiv ISIL-a u Siriji i dodao kako ne žele jednostavno napustiti zemlju, sve dok je u ratnom stanju.

“Ne bismo se htjeli povući prije nego što pobijedi diplomatija i donese mir. Prvo pobijediti u ratu, a onda osvojiti mir”, kazao je Matis novinarima u Pentagonu.

Međutim, gašenje komande američke koalicije u Bagdadu i kraj velikih operacija američke vojske u Iraku se može tumačiti na više načina. Moguće je prebacivanje fokusa na zbivanja u Siriji, a gori scenario je napad na Iran. Naime, on se nikako ne može isključiti, posebno ne nakon nedavne posjete američkog državnog sekretara Majka Pompea Izraelu i Saudijskoj Arabiji i prezentaciji o nuklearnim aktivnostima od strane izraelskog premijera Netanijahua.

Podsjetimo da u Iraku zvanično ima 8.000 američkih vojnika, koji su beznačajna sila u odnosi na Hašd Al-Šaabi grupu, proiransku armiju iračkih šiita koja broji preko 100.000 boraca, opremljenih teškom vojnom opremom, topovima, tenkovima i borbenim vozilima. U slučaju bilo kakvog sukoba s Iranom, za Bijelu kuću i Kongres je u političkom smislu poželjno da se američke trupe brzo udalje iz tako opasnog okruženja.

 

Izvor Logično, 02. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u