CNBC: Kina u spornim vodama instalirala raketne sisteme

Kineski i američki zvaničnici za sada bez komentara

Američka novinska mreža CNBC navodi, pozivajući se na izvore bliske obaveštajnim krugovima SAD, da je Kina instalirala sisteme protivbrodskih krstarećih raketa i raketa zemlja-vazduh na tri svoje ispostave u Južnom kineskom moru.

Ukoliko se potvrdi, ovaj potez bi označio prvo raspoređivanje kineskih raketa na ostrvima Spratli, na koje prava ističe i nekoliko azijskih zemalja, ocenjuje Rojters.

Kineski zvaničnici, za sada, nisu odgovorili na zahtev za komentar.

CNBC se poziva na neimenovane izvore koji tvrde da su, prema američkim obaveštajnim procenama, rakete raspoređene na grebenu Jongšu (grebenu Vatrenog krsta), grebenu Subi i grebenu Meiđi, u proteklih 30 dana.

Ministarstvo odbrane SAD, koje se protivi instaliranju vojnih objekata na ispostavama koje je Kina izgradila u Južnom kineskom moru, takođe je odbilo da komentariše s tim u vezi.

Kina, inače, nije pominjala nikakvo raketno raspoređivanje, ali tvrdi da su njeni vojni objekti na ahripelagu Spratli čisto odbrambene prirode.

Prošlog meseca je američki admiral Filip Dejvidson, koji je norminovan za komandanta američke Pacifičke komande, rekao da su kineske „isturene operativne baze“ u Južnom kineskom moru, po svoj prilici, završene.

„Samo još nedostaju raspoređene snage, i Kina će onda moći da svoj uticaj širi hiljadama kilometara ka jugu i da projektuje moć duboko u Okeaniju“, rekao je tada Dejvidson.

Kako je zaključio, Kina bi mogla da te baze koristi za osporavanje regionalnog prisustva SAD i „lako bi mogla da nadmaši vojne snage svih drugih zemalja koje takođe polažu pravo na Južno kinesko more“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 03. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u