Dačić: Izvini, Plenkoviću, ne znam da pevam „Lili Marlen“

Gde se još u Evropi koriste nacistički pozdravi osim u Hrvatskoj, zapitao je Dačić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da više neće reagovati na njegove reči osim, kako je naveo, ako ne izjavi da su hrvatske satnije oslobodile Berlin zajedno sa Crvenom armijom.

„Izvini, Plenkoviću, ne znam da pevam ‘Lili Marlen’ ili Tompsonov ‘Za dom spremni’. A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima“, poručio je Ivica Dačić u odgovoru Andreju Plenkoviću, koji je šefa srpske diplomatije juče nazvao „neuspešnim šlager pevačem“.

U izjavi Tanjugu, Dačić konstatuje da Plenković svaki dan napada Srbiju jer mu je potreban neprijatelj da bi, kako kaže, „poboljšao svoj rejting anemičnog političara“.

„Hrvatski premijer Andrej Plenković očigledno nema šta drugo da radi osim što svakog dana napada Srbiju, tako da je Hrvatska danas zemlja koja je u svađi sa Srbijom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom, skoro sa svim svojim susedima“, naveo je šef srpske diplomatije koji se, inače, nalazi u poseti Indiji.

Za lične uvrede koje mu je Plenković uputio, Dačić kaže da nisu važne, ali da to što je skandaloznom nazvao izjavu „da je Hrvatska bila na strani Hitlera u Drugom svetskom ratu“, pokazuje da on „ne zna ono što i deca znaju“.

„Da je Hrvatska 15. juna 1941. pristupila Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana, i da je ostala verna Hitleru i posle njegovog samoubistvo 30. aprila 1945. Naime, u Zagreb su partizani ušli tek 8. maja, čak i posle kapitulacije Nemačke, ustaše su se borile. Srbi su srušili pakt sa Hitlerom 27. marta 1941, a Hrvati su 10. aprila sa cvećem i oduševljenjem dočekali Nemce u Zagrebu“, naveo je Dačić.

Konstatuje i da je Plenković nešto pomešao. Hrvati su se, podseća, borili kod Staljingrada, ali na strani Hitlera.

Dačić hrvatskog premijera ponovo podseća i da su Srbi u Hrvatskoj morali da nose plave trake, gde su bili čak i koncentracioni logori za decu, što nigde u Evropi nije postojalo.

Gde se još u Evropi koriste nacistički pozdravi osim u Hrvatskoj, zapitao je Dačić.

„Nije skandal što ja to spominjem, skandal je poricanje zločina i njihova relativizacija. I kao što ću se uvek boriti protiv rehabilitacije Nedića i ostalih izdajnika i zločinaca u Srbiji, uvek ću dizati glas protiv onih koji rehabilituju NDH i relativizuju ustaške zločine“, poručio je šef srpske diplomatije.

 

Izvor Tanjug/RTS, 03. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u