Srbija intenzivira diplomatske napore povodom Kosova

Svi srpski ministri su dobili instrukcije da prilikom susreta sa kolegama iz inostranstva posebnu pažnju posvete KiM

Diplomatsku bitku za Kosovo i Metohiju Srbija će uskoro intenzivirati i u Savetu bezbednosti, gde će izneti argumente koji bi bar donekle trebalo da „poklope“ pokušaje velikih sila da izdejstvuju nova priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Stavove naše zemlje na sednici SB o KiM, koja je zakazana za 14. maj, zastupaće šef diplomatije Ivica Dačić. Prema našim informacijama, i u obraćanju na Ist Riveru, ali i tokom brojnih sastanaka koje će imati na marginama rasprave u UN, Dačić će pokušati da ubedi predstavnike onih država koje ne priznaju Kosovo da ostanu pri tim pozicijama, ali i da lobira kod onih koji su to učinili da ponovo preispitaju odluku.

Svi srpski ministri već su dobili instrukcije da prilikom svakog susreta sa svojim kolegama iz inostranstva posebnu pažnju u razgovorima posvete problemu KiM, a to se naročito odnosi na sastanke sa zvaničnicima onih zemalja za koje se pretpostavlja da bi mogle da povuku priznavanje Kosova.

Na te zemlje vrše se snažni pritisci promotera kosovske nezavisnosti da ostanu pri sadašnjim pozicijama. Na udaru su i uticajne zemlje koje nisu priznale KiM, a posebno pet članica EU koje to nisu učinile – Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar.

I prema ovim zemljama Srbija će pojačati diplomatske aktivnosti. Kako saznajemo, predsednik Kipra boraviće u Srbiji 10. maja, i to će biti prilika da zvaničnici dveju zemalja još jednom razmene mišljenja o kosovskom pitanju.

INDIJA, NEPAL, SRI LANKA…
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se s Tarom Gandi, unukom Mahatme Gandija, u njenoj rezidenciji u Nju Delhiju. Dačić se s Tarom Gandi sastao u okviru posete Indiji, Nepalu i Sri Lanki, koja traje do 8. maja, a tokom koje će razgovarati sa najvišim zvaničnicima tri zemlje. Dačić će ih izvestiti o situaciji na KiM i preneće im zahvalnost naše vlade na njihovoj podršci teritorijalnom integritetu i nacionalnom suverenitetu Srbije.

 

Izvor Večernje novosti, 03. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u