Zvanični predlog za formiranje Komisije o posledicama NATO agresije

Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i zvanično je predložila formiranje komisije za istragu posledica NATO bombardovanja. Taj predlog se već nalazi u skupštinskoj proceduri.

Gojkovićeva predlaže da se ta komisija bavi istragom posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa „posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijom.

U njenom predlogu piše da će se komisija obrazovati iz redova narodnih poslanika, a za predsednika je predložila Darka Laketića, koji je ujedno i predsednik Odbora za zdravlje i porodicu i poslanik SNS-a.

Laketić je inače magistrirao na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je specijalizirao urologiju i doktorirao. Po predlogu Gojkovićeve, on bi trebalo i da predloži sastav komisije.

U predlogu piše i da predsednik Skupštine, na predlog komisije, može da angažuej naučne i stručne institucije, kao i naučnike i stručnjake, radi pomoći u radu.

GOJKOVIĆ: CILj KOMISIJE ZA POSLEDICE NATO BOMBARDOVANjA JE ISTINA
Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković predala je danas u skupštinsku proceduru predlog da se formira komisija za istragu o posledicama NATO bombardovanja 1999. po zdravlje građana Srbije.

— Važno je da se otkrije uzročno-posledična veza između ovog brutalnog bombardovanja naše države i porasta malignih oboljenja i drugih teških oboljenja, pogotovu zbog upotrebe projektila sa osiromašenim uranijom – kazala je Gojković na konferenciji za novinare u skupštinskom zdanju.

Komisija će raditi na osnovu Izveštaja koji je dobila od predsednika italijanske komisije, koja govori i o smrtnim slučajevima i teškim bolestima koje su izazvani osiromašenim uranijumom, a deo izveštaja, kako je dodala Gojković, se odnosi na vojnike koji su bili na KiM.

— Naš zadatak je veoma važan zato što je ovo obaveza nas kao poslanika da građanima Srbije predočimo do kakvih rezultata smo došli, da im predočimo istinu i da javnosti Srbije kada se završi ovaj rad saopštimo rezultate – navela je predsednica parlamenta.

Gojović je inače predložila da se formiranje komisije stavi na dnevni red po hitnom postupku, dodajući da se nada da će predlog biti jednoglasno usvojen i da će se naći na devnom redu prve naredne sednice.

— Ovde nema politike, ovo je u interesu svakog građanina ove države i ovde nema optužbe za bilo koga. Nama je cilj da dođemo do istine o interesu građana Srbije i onih koji su oboleli, njihovih porodica i svih nas koji živimo u ovoj državi. Zato očekujem da poslanici budu na toj sednici, da glasaju i omoguće ovoj Komisiji rad na jednako dobar način kako su to uradile naše italijanske kolege – kazala je Gojković.

U komisiji će, navela je, biti poslanici, a njen je predlog da na čelu bude predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić.

Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020, s tim što će ona biti u obavezi da na šest meseci obaveštava parlament o svom radu.

Gojković je rekla i da komisija treba da bude mala i efikasna, jer je potrebno u njen rad kasnije uvesti i naučne ustanove, stručna lica, ne samo poslanike.

— Mi kao poslanici imamo širinu da postavljamo pitanja onima koje ćemo pozvati na razgovor i da postavimo neka pitanja koja neko drugi možda ne može da postavi. Mi nismo diplomate, prema tome, možemo otvorenije da pitamo i istražujemo – kazala je Gojković.

 

Izvor Blic, 04. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u