Pjongjang demantovao da su njegove ,,miroljubive namere“ rezultat sankcija

Pjongjang naglasio da SAD pogoršavaju tenzije u regionu pokretanjem pitanja o ljudskim pravima u Severnoj Koreji

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje izjavilo je da Vašington svetu predstavlja lažno tumačenje težnje Severne Koreje za denuklearizacijom Korejskog poluostrva, saopštila je Centralna telegrafska agencija Koreje.

„U poslednje vreme SAD dovode javnost u zabludu time što povezuju našu težnju da izvedemo denuklearizaciju Korejskog poluostrva, navedenu u Panmundžomskoj deklaraciji koja je usvojena na istorijskom međukorejskom samitu, sa rezultatima nekakvog sankcionog pritiska“, izjavio je agenciji portparol Ministarstva.

„Ako Sjedinjene Američke Države budu pogrešno tumačile kao ’slabost‘ naše mirne i prijateljske namere i nastavile sa pokušajima vojnih pretnji i pritisaka na nas, to neće doprineti rešavanju ovog pitanja“, ističe se u izjavi portparola Ministarstva spoljnih poslova.

Severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova je naglasio da Sjedinjene Američke Države ponovo pogoršavaju tenzije u regionu pokretanjem pitanja o ljudskim pravima u Severnoj Koreji i postavljanjem strateškog oružja na Korejsko poluostrvo, kao i odbijanjem da smanje sankcioni pritisak sve dok Pjongjang u potpunosti ne odustane od nuklearnog arsenala.

Pjongjang je upozorio da namerno provokativno ponašanje SAD „nije ništa drugo do opasan pokušaj da se, naprotiv, ohladi postignuta atmosfera dijaloga i situacija ponovo vrati na prvobitni položaj“.

Trenutno su u toku pripreme za sastanak lidera Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Savetnik američkog predsednika Džon Bolton je u intervjuu za „Foks njuz“ ranije izjavio da Tramp namerava da prati primer likvidacije libijskog programa hemijskog oružja i traži potpunu eliminaciju raketno-nuklearnog arsenala Severne Koreje pre nego što počne da pravi bilo kakve ustupke Pjongjangu.

 

Izvor Sputnjik, 06. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u