Jermakov: Ojačaćemo saradnju sa Iranom ako SAD napuste sporazum

Vladimir Jermakov uveren da bi američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma olakšalo saradnju Rusije i Irana

U trenutku kada cijeli svijet iščekuje odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o nuklearnom sporazumu s Iranom, Rusija ponavlja svoju potporu sporazumu potpisanom između Islamske Republike i “Grupe 5+1”, koju čine Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija i Francuska, plus Njemačka. Moskva je poručila kako će, ako Vašington istupi iz sporazuma, još više ojačati svoje odnose s Iranom na različitim područjima.

“Za nas bi takva situacija olakšala saradnju na ekonomskom planu, jer ne bi imali nikakvih ograničenja u ekonomskoj saradnji s Iranom. Razvili bi bilateralne odnose na svim područjima, od energetike i transporta do visoke tehnologije i medicine”, na konferenciji za novinare u Moskvi je u petak izjavio Vladimir Jermakov, generalni direktor Odseka za kontrolu proliferacije oružja ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Naglasio je kako mogući izlaz Vašingtona iz sporazuma između Irana i “Grupe 5+1” ne znači njegov kraj, budući da će Rusija ostati vjerna svim svojim obvezama u skladu sa sporazumom.

Podsjetimo da gotovo identičan stav o ovom pitanju ima i Kina i stavove će zemlje uskladiti na predstojećem samitu “Šangajske organizacije za saradnju” (ŠOS) koji će se u junu održati u kineskom gradu Ćingdao. Nakon što je Iran potpisao nuklearni sporazum, a IAEA potvrdila da se pridržava svih obveza, Iran bi ove godine, kako je predviđeno, mogao postati punopravni član ŠOS, evroazijske bezbednosne strukture koju čine Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, od 2017. i Indija i Pakistan.

Visoki ruski funkcioner Vladimir Jermakov je uvjeren da bi jednostrana američka odluka o izlasku iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je potvrđen od strane SB UN, na drugoj strani olakšala saradnju između Rusije i Irana u svom područjima.

Zanimljivo je da Jermakov govori o “ekonomskoj saradnji, sektorima transporta, visoke tehnologije i medicine”, a vodi odsek zadužen za kontrolu naoružanja pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Izjava ruskih vlasti je podstaknuta raspravama i Trampovoj odluci koju predsjednik Sjedinjenih Država mora donijeti do 12. maja.

Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guteres, kao i ostale zemlje uključene u sporazum. Svi upozoravaju na nedopustivo napuštanje sporazuma kojeg smatraju velikom “diplomatskom pobjedom”.

Iran je poručio kako se neće povući pred američkim prijetnjama, niti će ponovno razmatrati ili prihvatiti izmjenu postojećeg sporazuma.

 

Izvor Logično, 06. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u