Generalštab prvi put obeležio slavu

„Naša tradicija i naša snaga doveli su do toga da mi danas obeležavamo slavu Generalštaba – Svetog Georgija“, rekao je general Diković

Izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Nikola Selaković i ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovali su danas obeležavanju slave Generalštaba Vojske Srbije, Svetog velikomučenika Georgija – Đurđevdana, u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej. Domaćin i kum slave, koja se u Generalštabu obeležava prvi put, je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Čestitajući slavu, patrijarh Irinej je rekao da je „ovo veliki dan u našoj istoriji”.

– Radujem se što sam ovde danas sa vama. Danas je veliki praznik koji slavi sav pravoslavni svet. Veliko ime u našoj crkvi. On je bio ono što ste i vi ovde prisutni – oficir visokog ranga u tadašnjoj rimskoj vojsci. Nama to uliva veliku nadu da ćemo uz sva nedaća i neprijateljstva koja nas okružuju ipak opstati. Jer nismo sami. Kao što je veliki apostol Pavle govorio – ko će protiv nas ako smo sa Bogom. Ovo je prva slava koju slavi naš Generalštab, to je veliki događaj i naše opredeljenje za istinu božju. Neka se produži ovaj divan primer na našu budućnost u čitavoj Srbiji, da budemo blizu i sjedinjeni jedni sa drugima, jer naša snaga jeste u našem jedinstvu i slozi, poručio je patrijarh Irinej.

General Diković je istakao da je obeležavanje slave Generalštaba moglo mnogo ranije da se desi, ali je „bilo potrebno vreme da ljudi sazre”.

– Shvatili smo da možemo biti još korisniji sebi i drugima i kroz veru u Boga, bez obzira kojoj veri pripadali. Nisu retki primeri u našoj istoriji da su se rame uz rame sa nama borili i vojnici islamske i katoličke veroispovesti. I danas smo mi multietnička sredina i takvi ćemo ostati na ponos svih. Naša tradicija i naša snaga doveli su do toga da mi danas obeležavamo slavu Generalštaba – Svetog Georgija, koji je verovao u Boga i nije uzmicao ni pred tolikom silom kao što su bili carski moćnici i koji je na kraju život dao za veru. Važno je da naši oficiri, podoficiri i vojnici veruju u Boga, u pravdu, u državu kojoj pripadaju i da budu jednako čvrsti kao i Sveti Georgije. Gradeći put takvog vojnika potrebna nam je ova slava i ovaj dan, zaključio je načelnik Generalštaba.

 

Izvor Danas, 07. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u