Komandant Kfora: Svaka agresija na Kosovo je agresija na NATO

Komandant Kfora izrazio i spremnost za podršku akcijama hapšenja po optužnicama Specijalnog suda za OVK

Komandant Kfora, italijanski general Salvatore Kuoči je izjavio da je bilo koja agresija na Kosovu u suštini agresija prema NATO-u.

„U principu Kfor je NATO i dok je Kfor ovde svaka agresija (prema Kosovu) će biti agresija prema Kforu i NATO-u“, kazao je Kouči u intervjuu za prištinski dnevnik „Zeri“.

On smatra da uprkos pokušajima političkog uticaja Rusije na Kosovu, što je deo međunarodnih politika svake zemlje, ne vidi realnu pretnju Rusije prema Kosovu.

Komandant međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu je izrazio spremnost da Kfor, ako bude potrebno, pomogne kosovskim vlastima da uhapse osumnjčene kada Specijalni sud za ratne zločine visokih oficira bivše Oslobodilačke vojske Kosova podigne optužnice.

Kouči je naveo da je zadatak i odgovornost Kfora da obezbedi bezbednost u slučaju podizanja optužnica, hapšenja, organizovanja eventualnih protesta i u slučaju da Policija Kosova ne bude u stanju da vlada situacijom.

„U takvim situacijama mi smo spremni da delujemo, jer je to deo naše misije“, kazao je komandant Kfora.

Govoreći o hapšenju direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i tohiju Marka Đurića, komandant Kfora rekao je da je mogla da se izbegne brutalnost policije.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 07. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u