Pilsberi: Kina odbila ponudu SAD o zajedničkom upravljanju svetom (VIDEO)

Pre 10 godina su ulagani veliki napori da se stvori G2. To su podržavali i Kisindžer i Bžežinski

Mediji u Sjedinjenim Državama su opsednuti „ruskom opasnošću“, a prava pretnja ne dolazi od Moskve nego od Pekinga – objavio je Foks njuz.

Direktor Centra za strateško proučavanje Kine Majkl Pilsberi za ovaj telekanal je rekao da je Amerika više puta predlagala Kini da zajedno – u paru – upravljaju svetom, ali da je Pekingu malo bila uloga „mlađeg partnera“.

Dodatno je objasnio: „Ako gledate tv-novosti preko kablovskih kanala ili čitate Vašington post, vi znate da Amerika ima samo jednog neprijatelja i da je to Rusija. A u stvarnosti sve može biti komplikovanije. Najveća pretnja našoj zemlji nije Vladimir Putin – to je naprosto smešno. Najveća pretnja je, razume se, Kina. Ona nas špijunira više od bilo koje druge zemlje“.

Foks njuz je ukazao da je Kina odavno najmnogoljudnija zemlja na planeti, a će uskoro imati i najveću ekonomiju na planeti. Čak je ukazala da se u Kini proizvodi i preparat protiv bolova fentanil koji godišnje ubije desetine hiljada Amerikanaca.

Naveo je da je Pilsberi napisao „Stogodišnji maraton: tajna strategija Kine koja bi da Ameriku zameni u ulozi svetske supersile“. Pa mu postavio pitanje – zbog čega naša elita ne zvoni na uzbunu – i dao reč:

„Mnogo je tu razloga. Mnoštvo kompanija i pojedinaca je u Kini zaradilo ogroman novac. Imam kolegu koji je (u Kinu) uložio 200 miliona dolara, a kroz šest godina je već imao dve milijarde. A radi se i o inerciji. Kisindžer i Nikson su napravili zaokret prema Kini. Svojim vezama sa Kinom se veoma ponosila i porodica Buš. Istina je: pre deset godina su ulagani veliki napori da se stvori G2: da Amerika i Kina zajedno upravljaju svetom. To su podržavali i Kisindžer i Bžežinski i Henk Polson“.

Pilsberi je odmah dodao: „Ima podosta onih koji su uvereni da SAD i Kina mogu zajedno kontrolisati svet. I admirali i generali su mi govorili da žele da sarađuju sa oružanim snagama Kine. Težnja ka tome je i dalje veoma jaka.“

Pilsberi je posebno ukazao da je američka špijunaža nakon 1950-te napravila nekoliko krupnih grešaka:

„Pored ostalog, potcenila je sposobnost Kine da nam majstorski krade tehnologije i radna mesta i da utiče na naš politički sistem. Sada su naše obaveštajne službe povodom Kine postale brže. Za poslednjih pola godine imamo velike promene u tome kako SAD shvataju Kinu“.

Pilsberi je na direktno pitanje – da li je Kina zainteresovana da sa nama deli upravljanje svetom – odgovorio ovako:

„Oni su nam u tome otkazali. Nekoliko ljudi se zalagalo za G2, a kineski naučnici, oni kojima je dozvoljeno da o tome pišu u svojim člancima i knjigama, izneli su stav: „Ne, nemamo nikakvu želju da budemo broj dva, da budemo mlađi partner Amerike“. Kinezi čekaju momenat kada će sami postati broj jedan. Oni će to i postati ako ne preduzmemo mnoštvo mera da to osujetimo“.

Pilsberi smatra da Kinu prvo treba lišiti avangardnih tehnologija, ali opominje da to neće biti nimalo lako izvesti:

„Sa Rusima je sve bilo super: SSSR je bio daleko, sa njim nismo bili gotovo nimalo povezani, sa tom zemljom nismo imali ni neki ozbiljniji biznis. A Kina je duboko unutar nas. Kineze ne treba da demonizujemo jer bi to stvorilo probleme u našem političkom sistemu. Ali moramo bolje poimati koliko su lukavi“.

 

Izvor Fakti, 07. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u