Srpski telegraf: Vučić prelomio, Zorana i Jadranka lete iz vlade

Izvori Srpskog telegrafa navode da Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović neće sačuvati funkcije nakon rekonstrukcije Vlade

Odluka je doneta: Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović moraće da napuste ministarske funkcije u Vladi Srbije. Kako saznaje Srpski telegraf, predsednik Aleksandar Vučić je presekao i u dogovoru sa vrhom stranke prelomio da dve ministarke nakon rekonstrukcije više ne budu deo Vladinog kabineta.

Kap koja je prelila čašu bila su prošlonedeljna zbivanja na sednici Vlade kada su dve ministarke iskoristile polemiku Nenada Popovića i Ane Brnabić o hrvatskoj slikovnici za decu koja se bavi odgajanjem dece u gej-porodicama da pred svima napadnu premijerku.

PORASLE TENZIJE
Sagovornik blizak Vladi Srbije i dobro upućen u zbivanja u Nemanjinoj 11 objašnjava da bi rekonstrukcija trebalo da usledi tokom juna ili u prvoj polovini jula.

— Nije velika tajna da su Zorana i Jadranka od početka bile protiv Ane Brnabić kao premijerke. Od starta se ne slažu sa Vučićevim izborom, potkopavaju je i koriste svaku priliku, pa i ovu najbanalniju, da naruše njen autoritet – navodi izvor.

Prema premijerkinom priznanju u medijima tokom vikenda, petak joj je bio jedan od najtežih dana otkako je ušla u Vladu, ali je na kraju ipak odlučila da ostane na njenom čelu uz poštovanje načela da ministri ubuduće moraju da funkcionišu kao tim.

Na pitanje da prokomentarišu informacije da im se spremaju smene Mihajlovićeva i Joksimovićeva juče nisu odgovorile.

Rekonstrukcija Vlade, inače, bila je u proteklom periodu nekoliko puta najavljivana, međutim, priča o tome odložena je zbog napetosti na KiM i hapšenja Marka Đurića.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da bi čistka u Vladi bila dobar potez.

— Najverovatnije, gotovo izvesno, odlazak Zorane i Jadranke smirio bi pojačane negativne emocije na relaciji između ministara i premijerke. Koncepcijski, Vlada Srbije nastavila bi da radi u istom političkom pravcu – ističe Stanković.

JAVNA PODRŠKA
S druge strane, direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić uveren je da Vučić neće dozvoliti da se prljav veš iznosi u medijima.

— Dogodio se sukob Popovića i premijerke i uopšte mi nije jasno kako su njih dve izbile u prvi plan. Sigurno da postoje nesuglasice u Vladi, ali će i Vučić i premijerka uticati na to da Vlada bude jedinstvena i stabilna jer se to odražava na celu državu. Osim Mihajlovićeve i Joksimovićeve, nije ni Ivica Dačić tu čist, zapravo, mnogo je njih u Vladi kojima se Brnabićeva ne sviđa kao rešenje, ali to je licemerno jer s jedne strane podržavaju Vučića, dok s druge ne podržavaju njegov izbor – zaključuje Pejić.

O atmosferi u Vladi juče je govorio i predsednik Vučić, koji je poručio da premijerka ima njegovu punu podršku.

— Ana Brnabić ima moju podršku kao predsednika Srbije i kao predsednika najsnažnije političke stranke u Srbiji – podvukao je šef države.

SUKOBI NA RELACIJI MIHAJLOVIĆEVA-BRNABIĆEVA
— Ministarka putem medija poručila premijerki da su transkript intervjua agenciji Blumberg koji je kasnije dat ruskom ambasadoru morali prvo da dobiju članovi Vlade.

— Mihajlovićeva kolutala očima tokom govora premijerke na predstavljanju Duing biznis liste jer je ova zasluge za napredak Srbije pripisala NALED-u.

— Različite stavove ispoljile su i krajem septembra 2017, kada se u javnosti raspravljalo o tome kako je Vulin kupio stan.

— O rekonstrukciji odlučuju Vučić i SNS, a ne Brnabićeva, poručila je Mihajlovićeva nakon što je premijerka govorila o rekonstrukciji.

TENZIJE NA RELACIJI JOKSIMOVIĆEVA-BRNABIĆEVA
— Nakon izjave premijerke da je svejedno koliko će Srbija otvoriti poglavlja, ministarka je oštro reagovala navodeći da je takav stav nekoga ko vodi državu neprihvatljiv.

— Po pitanju nagoveštaja rekonstrukcije ministarka je rekla da je mandat dobila od stranke kojoj pripada te da, ako izostanu rezultati u više oblasti, treba svi da snose odgovornost, pa i sama premijerka.

 

Izvor Srpski telegraf/Govori Srbija, 07. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u