Mark Jongen: Moguć vojni sukob Evrope i Rusije

Nemački poslanik smatra da napetosti između Evrope i Rusije mogu dovesti do vojnog sukoba

Rusiji i Evropi preti indirektni vojni sukob ukoliko napetost nastavi da raste, izjavio je poslanik Bundestaga iz stranke Alternativa za Nemačku Mark Jongen u intervjuu za litvanski Sputnjik.

Na pitanje o perspektivama odnosa između Moskve i Evropske unije za 10-15 godina, političar je odgovorio da postoji nekoliko mogućih scenarija, ali da će „u najgorem slučaju“ doći do vojnog sukoba.

„Postoji nekoliko scenarija. Trenutno ne mogu da izdvojim neki od najverovatnijih. Ako napetost nastavi da raste kao što je sad, u najgorem slučaju čeka nas vojni sukob preko ’posrednika‘. Ključna reč je ’Ukrajina‘“, naglasio je on.

Prema njegovom mišljenju, najbolji scenario će dovesti do bližeg saveza sa Rusijom, ali je za to potrebno jačanje pozicija stranaka poput Alternative za Nemačku.

„U najboljem slučaju, odnosno, ukoliko partije poput Alternative za Nemačku ojačaju svoj uticaj u Evropi i budu učestvovale u upravljanju svojim zemljama, onda ćemo doći do bližeg saveza sa Rusijom i tada ćemo moći da nastavimo našu kulturnu i trgovinsku razmenu bez svih ovih štetnih manevara, poput sankcija. Ali ponavljam: to zavisi od onoga kako će izgledati politički pejzaž na Zapadu. Radimo na tome da se naši odnosi razvijaju prema drugom putu“, dodao je Jongen.

Osim toga, političar se požalio na degradaciju diplomatije i diplomatskog jezika i izrazio zabrinutost što u poslednje vreme neke zemlje pribegavaju ozbiljnim optužbama protiv drugih država bez ikakvih dokaza. Tako je u međunarodnoj politici porasla uloga provokacija poput „slučaja Skripalj“ ili izmišljenog hemijskog napada u sirijskoj Dumi.

„Što se tiče optužbi na račun Rusije naša Alternativa za Nemačku je veoma zabrinuta jer je sada postalo moguće sa takvom lakoćom i na tako visokom nivou ishitreno iznositi ovakve optužbe — čime se povećava napetost u odnosima i balansira na ivici vojnog sukoba. To se tiče i NATO manevara na granici sa Rusijom i svih posledica koje iz toga proističu“, zaključio je Jongen.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i u vezi sa Krimom. Optuživši Moskvu za mešanje, Zapad joj je nametnuo sankcije. Ruska strana je preduzela recipročne mere i krenula putem zamene uvoza. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je više puta naglašavalo da je kontraproduktivno sa Moskvom razgovarati na jeziku sankcija.

 

Izvor Sputnjik, 08. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u