Matica srpska spasava Predićeve ikone

Ikone se obnavljaju po najvišim standardima i pod vrhunskim stručnim nadzorom. Sve bi trebalo da se završi do kraja godine

Slikarka Snežana Milošević (na slici iznad) iz Kostolca, uz pomoć Matice srpske, pokrenula je akciju zaštite ikona svetih Đorđa, Ignatija i Prokopija, koje je čuveni slikar Uroš Predić (1857-1953), oslikao i poklonio Crkvi Svetog Georgija. Ovaj pravoslavni hram u Starom Kostocu, 1925. godine podigao je beogradski brodovlasnik kapetan Dragutin Todić, a onda ga darovao svom narodu.

— Vremenom su Predićeve ikone počele da propadaju, a reč je o dragocenim umetničkim delima, zbog toga sam se i angažovala na njihovoj zaštiti – kaže Snežana Milošević.

Da bi se pristupilo restauraciji i konzervaciji ikona nastalih u periodu od 1924. do 1926. godine, koje zajedno čine kompoziciju „Oplakivanje Hrista“, bilo je neophodno uložiti čak tri godine, kako bi se sprovela sva zakonska procedura.

— Najpre je pribavljen blagoslov vladike braničevskog Ignjatija. Nakon toga morao je da se uradi projekat restauracije, a onda da se dobiju saglasnosti i dozvole Regionalnog i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – priča Snežana.

Besplatnu obnovu ikona u Matici srpskoj radi master restaurator Sandra Jakovljević, doktorand na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

— Ikone se obnavljaju po najvišim standardima i pod vrhunskim stručnim nadzorom. Sve bi trebalo da se završi do kraja godine, kada će ikone biti vraćene u Stari Kostolac – kaže naša sagovornica. Ona otkriva podatak koji je mnogima nepoznat – da je Predić bio stipendista Matice srpske i prvi koji je propisao pravila restauracije.

Inače, na Đurđevdan, 6. maja, navršile su se 93 godine od osvećenja Todićeve crkve, podignute na uzvišici poznatoj kao Mali grad. Visoka je 23 metra, a sazidana je, po projektu beogradskog arhitekte Petra Popovića, od bele opeke, u srpsko-vizantijskom stilu i podseća na crkvu Lazaricu u Kruševcu. Po završetku gradnje, osim Predića, stigli su i drugi donatori. Poznati idustrijalac Đorđe Vajfert, koji je u ovom kraju otvorio prvi ugljenokop, poklonio je liveno zvono, dok je Todićev kum, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, darivao Sveto jevanđelje i zlatni krst.

LETNjIKOVAC
Kapetan Todić podigao je crkvu u Starom Kostolcu, jer je u tom kraju često boravio, baveći se rečnim transportom uglja. Tu je imao i letnjikovac, kojem je, po svojoj supruzi, dao ime „Vila Leposava“. To zdanje je danas ruinirano, pa je neophodna i njegova obnova.

TEMELj
— Kultura predstavlja glavne temelje jednog društva. Zbog toga smo dužni da zaštitimo sve kulturno blago koje nam je povereno na uživanje i čuvanje. To je bio glavni motiv koji me je podstakao da pokrenem akciju obnove Predićevih ikona – rekla je Snežana.

DOBROTVOR
Kapetan Dragutin V. Todić brinuo je i o bolesnoj i neuhranjenoj rudarskoj deci, plaćajući za njih oporavak u lečilištima. Nažalost, ovaj dobrotvor poginuo je samo tri godine po završetku crkve u Starom Kostolcu, 22. jula 1928. godine, u saobraćajnoj nesreći kod Tovarnika.

 

Izvor Večernje novosti, 09. maj 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u