„Ministre Vukosavljeviću, zašto finansirate antisrpski film?“

Milica Đurđević iz ,,Zavetnika“ pozvala ministra kulture na odgovornost zbog filma o aferi ,,hladnjače“

Član Predsedništva Srpskog sabora Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski reagovala je povodom najave da će film „Teret“ sa antisrpskim sadržajem biti jedini film iz Srbije koji će nas predstavljati na 71. filmskom festivalu u Kanu.

Ona je prozvala Ministarstvo kulture koje je finansiralo ovakav projekat i zatražila odgovornost resornog ministra, Vladana Vukosavljevića.

Tekst prenosimo u celosti:

UBOD STRŠLjENA OD KOJEG SE NISMO OPORAVILI
Dok je na Kosovu i Metohiji 1998. godine buktao albanski terorizam, srpska kinematografija bila je u službi pomirenja srpskog i albanskog naroda. Na bioskopska platna te godine stigao je film „Stršljen“ finansiran iz budžeta Ministarstva kulture SRJ.

Priča o albanskoj mafiji, umreženim kartelima, kriminalu i osveti paralelno prati ljubav između dvoje mladih – Albanca i Srpkinje. Dok su Albanci na KiM izdvajali novac za opremanje i obuku terorističkih formacija, plaćali milione lobi grupama u Americi, iznudom kupovali našu zemlju i resurse – Srbija je ulagala sredstva u propagandne filmove o ljubavi i pomirenju. Za to vreme brojni svetski mediji pisali su o krvoločnim Srbima i žrtvama Albancima.

Usledili su rat, pogromi, etničko čišćenje, jednostrano proglašenje nezavisnosti, sveobuhvatno brisanje srpske državnosti na Kosovu i Metohiji.

Sada, 20 godina kasnije – Srbi su snimili film „Teret“ koji govori o navodnim brutalnim zločinama nad albanskim narodom. Tema je montirana antisrpska afera „Hladnjača“ zakuvana u stranim ambasadama, sprovedena od strane njihovih pijuna u našim institucijama i plasirana u javnost posredstvom nevladnih organizacija i medija u njihovoj službi. Srbija plaća film koji prikazuje kako Srbi u hladnjačama prevoze leševe Albanaca!

„Teret“ će biti jedini film iz Srbije koji će predstavljati našu kinematografiju na 71. filmskom festivalu u Kanu. U glavnoj ulozi je hrvatski glumac Leon Lučev. Da li je iko mogao da zamisli da će neko poniženje i blaćenje Srbije proći bez Hrvata?!

Ko je pomogao realizaciju ovog filma – Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, francuski državni fond CNC, evropski fond za koprodukcije Eurimages, Hrvatski Audiovizulni centar, Fond Visions Sud Est, Hubert Bals Fond festivala u Roterdamu i Doha filmski institut.

Nismo iznenađeni što brojne strane fonadacije finansiraju ovaj projekat, ali se postavlja pitanje – Šta je interes Srbije da ulaže u propagandu protiv sopstvene države i naroda?!

Osnivač Filmskog centra Srbije je upravo država! Čelnici ovog centra poručuju da je ovaj film umetnički, a ne politički i da je „zdravije da mi otvaramo ovakve teme, a ne stranci“. Zaključak je da je bolje da mi plaćamo stvaranje sramotne slike o Srbiji, nego da to čine dosadašnji finansijeri. Nivo okupacije u Srbiji je dostigao vrhunac, pa nas sada teraju da sami kopamu svoje jame. Dosta su oni novca ulagali u takve poduhvate, vreme je da se mi malo isprsimo.

S obzirom na to da je Ministarstvo za kulturu ove godine izdvojilo čak milijardu i pet miliona dinara za projekte Filmskog centra Srbije (više nego prethodnih godina), smatram da je neophodno pozvati na odgovornost ministra kulture, Vladana Vukosavljevića. U ozbiljnim državama finansiranje projekata koji imaju za cilj da oklevataju državu i narod, ovakav postupak tumači se kao najbrutalnije delovanje protiv državnih i nacionalnih interesa i podleže najvećoj odgovornosti – i krivičnoj i političkoj.

Umesto da ovakav postupak Ministarstva kulture bude tema na sednici Vlade Srbije, premijerka deli lekcije ministru zbog hrvatske gej slikovnice za decu.

Srbija je ulagala velike napore, trpela poniženja, pravila ustupke i nagodbe, prošla kroz proces kolektivnog posipanja pepelom da bi sprala nepravedno nanetu ljagu sa lica našeg naroda i države u svetu. Sada sami ulažemo novac u sopstveno ponižavanje i kaljanje ugleda i to u trenucima kada se suočavamo sa najvećim pritiscima da priznamo tzv. Kosovo.

Da li su Srbiji neprijatelji uopšte i potrebni kada nam u institucijama sede ovakvi ministri?

 

Izvor Govori Srbija, 09. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u