Parada pobede u Moskvi, predstavljeno novo rusko naoružanje

Putin je čestitao 9. maj i podsetio na „trijumfalnu“ pobedu sovjetske vojske u Drugom svetskom ratu

Na Crvenom trgu u Moskvi tradicionalno je održana vojna parada povodom Dana pobede. U vazdušnom delu parade učestvovalo je 75 posada operativno-taktičkog, vojno-transportnog i vojnog vazduhoplovstva. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Paradi, na poziv predsednika Rusije.

Centralnim moskovskim trgom paradiralo je oko 13.000 vojnika, prikazano više od 150 komada savremenog naoružanja i vojne tehnike, kao i 75 aviona i helikoptera.

Na početku Parade pobede, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je smotru jedinica, posle čega je usledio raport predsedniku Vladimiru Putinu, glavnokomandujućem oružanih snaga Ruske Federacije.

U obraćanju okupljenima, Putin je čestitao 9. maj i podsetio na „trijumfalnu“ pobedu sovjetske vojske u Drugom svetskom ratu.

„Dan pobede je sveti praznik za čitavu zemlju, praznik opštenacionalnog ponosa. Sovjetski Savez je bio taj koji je odredio ishod Drugog svetskog rata, ali danas postoje pokušaji ignorisanja tog podviga, ali mi to nećemo da dozvolimo“, poručio je Putin.

Istakao je da Rusija pamti tragedije rata, razume lekcije istorije koje nam ne daju da žmurimo, a razume i ozbiljnost izazova današnjice.

„Naš dug je da čuvamo pamćenje na hrabrost vojnika koji su dali za živote drugih. Uvek ćemo biti ponosni na to što Sovjetski Savez nije povio kičmu pred surovim neprijateljem“, rekao je Putin i istakao: „Naš narod se borio do smrti“.

Usledio je minut ćutanja, a predsednik je podsetio na stradale i patnju koju je rat doneo. Istakao je da je ruski vojnik zaštitio čast svoje zemlje.

„Naš narod se borio na život i smrt, a nijedna zemlja nije izdržala takvu najezdu. Ničim se ne može izmeriti hrabrost naših vojnika“, naglasio je Putin.

Dodao je da je veoma važno da sve zemlje i celo čovečanstvo „shvate da je svet veoma krhak i da njegova stabilnost jača naše zajedničke težnje da slušamo jedni druge, verujemo i poštujemo jedni druge“.

Naglasio je da je Rusija „otvorena za dijalog o svim temama radi obezbeđivanja svetske bezbednosti, „spremna na konstruktivno i pravično partnerstvo za dobrobit sporazuma, mir i napredak planete“…

PREDSTAVLjANjE JEDINICA RUSKIH ORUŽANIH SNAGA
U defileu na moskovskom trgu predstavljene su jedinice ruske vojske, među kojima su bili i predstavnici Mornaričke škole „Nakimov“, kao i Arktičke jedinice, a predstavljeni su i novi oružani sistemi testirani u operacijama u Siriji.

U predstavljanju borbenih vozila, prikazan je tenk T-34, glavni sovjetski tenk u Drugom svetskom ratu, kojim je sovjetska vojska ušla u Berlin, kao i tenk pete generacije „Armata“.

Predstavljena su i vozila vazdušnih desantnih snaga, samohodne haubice „koalicija“ i „Msta“, raketni bacači, „buk“ raketni sistemi.

Ovo je bila prilika da se vidi i „S-400“, raketni sistem protivvazdušne odbrane sa mogućnošću akvizicije ciljeva i do 600 kilometara. Ovaj sistem istovremeno može da prati i gađa 36 ciljeva.

Prikazan je i robotizovani tenk „uran 9“, naoružan protivtenkovskim raketama, topovima i mitraljezom – koji može sam da locira mete, ali odluku o paljbi donosi komandir koji sedi u blindiranom kamionu na udaljenosti do tri kilometra.

Na vojnoj paradi je predstavljen i „robotizovani diverzant“, vozilo „uran 6“, koje se koristi za čišćenje mina. Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put na paradi prikazan je i terenski pešadijski bagi, namenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima.

Prikazan je i novi dron „Korsar“, koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha. „Korsar“ ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može leteti na visinama do šest kilometara.

Usledio je i prelet helikoptera, posle čega i prelet bombardera i lovačkih aviona.

Na nebu iznad Moskve bili su strateški raketni nosači Tu-160, Tu-95MS, bombarderi dugog dometa Tu-22MZ, avioni-tankeri Il-78, vojno-transportni avioni Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM, „mig 29“, presretači „mig 31BM“, lovci-bombarderi Su-34, bombarderi Su-24M, jurišni avioni Su-25.

Prikazan je i stelt lovački avion pete generacije, ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva, „suhoj 57“ (poznat i kao T-50), koji je korišćen u operacijama u Siriji. Serijska proizvodnja ovog aviona trebalo bi da počne sledeće godine.

Avioni „mig 31“ preleteli su Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete „kinžal“, koje mogu uništiti i nosače aviona.

Akro-grupa „Striži“ izvela je svoj let, a garda egzercir.

Na paradi je učestvovao i Vojni orkestar, dirigenta Timofejeva Majakina, uz pratnju bubnjara moskovske Vojne muzičke škole.

 

Izvor Tanjug/RTS, 09. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u