Protesti i burne reakcije u CG zbog pucanja na antirežimsku novinarku

Novinarka „Vijesti“ Olivera Lakić, koja je pisala o švercu cigareta i oštro kritikovala Đukanovića, upucana je sinoć u Podgorici

Novinari, građanski aktivisti i građani okupili su se u 11 sati ispred zgrade Vlade Crne Gore u znak protesta zbog napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

Direktor Vijesti Željko Ivanović saopštio je da se slučaj ranjavanja novinarke ne smije završiti kao u prethodna 24 slučaja.

“Ovoga puta stvarno ne može da se završi kao u prethodna 24 slučaja napada na novinare. Poslije svake prijetnje Mila Đukanovića dogodi se nešto ovakvo. Đukanović bi trebalo da da izjavu nakon njegovog nedavnog govora mržnje”, kazao je Ivanović.

Lakić je ranjena ispred njenog stana na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

ĆALOVIĆ: ĐUKANOVIĆ ĆUTI JER JE ON LIČNO ODGOVORAN ZA OVAJ NAPAD
„Crna Gora je jedina evropska zemlja u kojoj danas glavna vijest nije obilježavanje trijumfa demokratskih vrijednosti, već brutalni napad na novinarku Oliveru Lakić, jednu od onih koje je vrh vlasti nedavno označio kao legitimne mete“, rekla je danas izvrna direktorka MANS-a Vanja Ćalović.

Napadi na novinare su postali uobičajena pojava u Crnoj Gori koja više nikoga ne iznenađuje. Scenario je unaprijed poznat: policija će u najboljem slučaju pronaći izvšioce, ali ne i nalogodavce, a zvaničnici iznose uobičajene floskule, bez pominjanja bilo čije odgovornosti, navodi ona.

„Jedina nepoznanica je: ko je sledeći? I da li će biti ubijen, ranjen ili ‘samo’ prebijen, rekla je Ćalović.

Ona je navela da svako ko se usudi da slobodno govori u ovakvom sistemu može biti meta, jer nalogodavci znaju da neće snositi odgovornost. – „Njih štite korumpirane i zarobljene institucije koje su u sprezi sa kriminalom, a svi znamo da ta veza vodi do samog vrha vlasti. Zato je očekivano da nakon brutalnih verbalnih napada Đukanovića na novinare i nevladin sektor, kriminalne grupe udare upravo na novinare koji je on označio kao mete.“

„Zbog toga danas samo Đukanović ćuti i ne osuđuje napad na novinarku koja je mučki sačekana i upucana ispred svog doma. Ćuti, jer je upravo on lično odgovoran i za ovaj napad, jer već decenijama stvara atmosferu linča i poziva na obračun sa svima koji se usude da govore o korupciji i organizovanom kriminalu“, zaključila je Ćalović.

RT BUDVA: METAK LEGITIMISAN KAO SREDSTVO OBRAČUNA SA NEISTOMIŠLjENICIMA
„Novinari i urednici RT Budva izražavaju najoštriju osudu napada na koleginicu Lakić. Biti solidaran u vremenima kada je metak legitimisan kao sredstvo obračuna sa neistomišljenicima, nije samo stvar dobrog vaspitanja, već i obaveza svih nas koji radimo ovaj posao“, piše u saopštenju redakcije RT Budva.

Naveli su da pucanj na koleginicu Lakić pokazuje i svu nemoć države da uđe u finalni obračun sa kriminalnim klanovima koji vedre i oblače Crnom Gorom dodajući da sa razlogom svi zajedno treba da postavimo pitanje – do kada će to biti tako?

„Ovo je i pucanj na temelje savremenog društva, slobodnu riječ i pravo na mišljenje i stav. Mi kao društvo i zajednica moramo odlučno stati na put napadima na medije i zaposlene, jer danas smo svi zajedno na ispitu zrelosti – da li možemo i da li imamo snage i građanske hrabrosti da odlučno kažemo ne kriminalizaciji društva i mafijaškim zakonima koji očigledno postaju jači od države i institucija?“, stoji u saopštenju.

OPOZICIJA SLOŽNA: NAJOŠTRIJE OSUDE ZA KUKAVIČKI ČIN NAD NOVINARKOM LAKIĆ
U noći uoči Dana pobjede nad fašizmom, desio se mučki, zločinački akt. Ranjena je iz vatrenog oružja novinarka ND Vijesti Olivera Lakić.

SNP CG najoštrije osuđuje ovaj kukavički napad na ženu, hrabru poslenicu javne riječi, saopštili su iz te partije.

Oni su upitali šta rade policija, tužilaštvo i sudovi u Crnoj Gori jer nisu uspjeli da osude ni ranije napadače na Lakićku, i nisu otkrili ni ranije nalogodavce a desio se novi napad?

DF: TRAŽIMO DA SE OTKRIJU NEPOSREDNI IZVRŠIOCI I NALOGODAVCI
„Demokratski front još jednom najoštrije osuđuje napad na novinarku Oliveru Lakić, i tražimo da se otkriju neposredni izvršioci, kao i njihovi nalogodavci. Ovaj kukavički čin apsolutno je rezultat činjenice da je Crna Gora odavno nestabilno društvo, koje nema institucije sposobne i voljne da zaštite građane, saopštili su iz te partije.

PIR: NAPAD NA SLOBODU GRAĐANINA
Ponovni napad na novinarku ND „Vijesti“, u zadnjih šet godina, je napad na slobodu građanina, na slobodu čovjeka, na slobodu zarobljenih medija u Crnoj Gori. Napad na novinararku Lakić, koja časno i profesionalno radi svoj veoma rizični posao, koja istinito i pravovremenom preko glasila u kome radi informiše građane, je pucanj u Crnu Goru i njenu slobodu“, navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju PIR I Građanska akcija budva.

Oni su kazali da se saosjećaju sa Oliverom Lakić i njenom porodicom, uz veliku zebnju i strah šta se svakom građaninu u Crnoj Gori u svakom trenutku može dogoditi, i koliko je život bezvrijedan u ovoj državi zarobljenih institucija.

DNP: NA JEDNU DAMU „HEROJSKI“ JURIŠALA ČAK TRI MUŠKARCA
„DNP najoštrije osuđuje brutalni pokušaj ubistva novinarke ‘Vijesti’ Olivere Lakić, u kojem su na jednu damu ‘herojski’ jurišala čak tri muškarca, brukajući istoriju Crne Gore i dostojanstvo žene kroz vjekove“, saopštili su iz te partije.

„DNP za ovaj sramni slučaj bez presedana, ranjavanje poslenice javne riječi, najviše osuđuje aktuelni režim Mila Đukanovića, koji je od Crne Gore stvorio zemlju mafije, pritisaka na javnu riječ i slobode građana na javnom mjestu, uz obračune mafijaških klanova, pri čemu stradaju i nevine žrtve“, zaključili su u saopštenju.

MILAČIĆ: SLEDEĆI METAK NEĆE BITI U NOGE
„Kao bivši novinar, kolega, ali prije svega kao čovjek – najoštrije osuđujem novi napad na novinarku Vijesti, gospođu Oliveru Lakić. Oliveru poznajem kao izuzetno hrabru ženu, kao borca za pravdu i istinu, ali i ženu koju je, i pored brojnih podmuklih zastrašivanja, pa i napada, nemoguće zastrašiti, a kamoli zaustaviti na svom putu“, kazao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

On je naglasio da kao novinar koji je dugo proučavao i pisao o kriminalnom svijetu Crne Gore zna da pucanj u noge nije slučajnost već da je to jasna poruka zastrašivanja: „ako nastaviš dalje da pišeš, sledeći metak neće biti u noge.“

VUJOVIĆ: PUCNjI U LAKIĆ SU PUCNjI U SVE GRAĐANE
Crna Gora neće moći da napreduje dok god se novinari budu mogli nekažnjeno napadati i zbog toga odgovorni u državi moraju da shvate da su pucnji u novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić pucnji u sve građane.

To je, povodom sinoćnjeg napada na novinarku Lakić, poručio izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ranko Vujović, navodeći da je Lakić meta višegodišnjih napada i prijetnji.

„Sinoćnje pucanje u nju je samo jedan u nizu napada. Poslije serije napada koji se dešavaju posljednjih godina na medije i novinare postaje očigledno da mi kao društvo i kao država nismo u stanju da zaštitimo novinare i da spriječimo napade na njih”, ocijenio je Vujović u saopštenju dostavljenom PR Centru.

On je poručio da društvo neće moći da napreduje ni da se razvija dok god se, kako je kazao, novinari budu mogli nekažnjeno napadati.

„Veliki broj nerasvjetljenih slučajeva i traljave istrage koje se vode tim povodom, doveli su do sve češćeg ugrožavanja života novinara. Napadi na novinare u Crnoj Gori neće stati sve dok odgovorni u ovoj državi ne shvate da su sinoćnji pucnji u Oliveru Lakić pucnji u sve nas“, smatra Vujović.

Novinarka „Vijesti“ Olivera Lakić ranjena je sinoć ispred svoga stana na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

RADNIČKA PARTIJA NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NAPAD NA NOVINARKU LAKIĆ
Radnička partija najoštrije osuđuje brutalni i kukavički napad i pokušaj ubistva novinarke Olivere Lakić. Ovaj bezumni čin pokazuje da smo kao društvo dohvatili samo dno i da je ugrožena bezbjednost svih nas, pogotovo novinara, koji su kao Olivera Lakić pisali o crnogorskoj realnosti koja se sastoji od pljačke, šverca i svih ostalih činova kriminala, a što su glavne odlike režima i onih koje vode državu Crnu Goru, predsjednika i premijera. Ovo takođe pokazuje da je kriminal jači od države, da su državne institucije poražene i, što je najgore, pokazuje da su oni koji vode državu i kriminalci u sprezi, odnosno da se ne zna ko je od njih sa koje strane zakona. Da je bilo volje da se spriječi i ovaj i svi ostali napadi na novinare, ovo se ne bi dogodilo, ali upravo oni koji su trebali da otkriju i spriječe sve napade na novinare, podstiču svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem ovakve zločine. Radnička partija stoji uz sve one koji ne žele ovakvu Crnu Goru i poziva da svi zajedno ustanemo protiv ovakvog dešavanja i krenemo u zajedničku borbu za jednu novu, bolju i slobodniju Crnu Goru, da nikada više ne dozvolimo da se ovakvi slučajevi dešavaju, kao i svi prethodni u kojima su stradali svi oni koji su se borili za istinu i slobodno, demokratski uređeno crnogorsko društvo.

DO NAPADA NE BI DOŠLO DA SU NALOGODAVCI PRETHODNOG UHAPŠENI
Napad na novinarku Nezavisnog dnevnika „Vijesti“, Oliveru Lakić, ne bi se desio da su nalogdavci prethodnog napada koji je izvršen na nju izvedeni pred lice pravde, smatra direktor „Vijesti“, Željko Ivanović.

Lakić je ranjena sinoć ispred njenog stana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, zbog čega je danas organizovan protest ispred Vlade kome je prisustvovalo par stotina građana među kojima i veliki broj novinara, predstavnika opozicionih političkih partija i nevladinih organizacija.

Ivanović je rekao da je jutros posjetio Lakić u Kliničkom centru Crne Gore, da je rana je pod kontrolom, kao i da se ona psihički osjeća dobro.

„Postavio bih pitanje da li ovo društvo poslije svega ovoga što vidi može da ide dalje? Da li ovo društvo može da preživi još pet godina njegove vlasti i da li ova atmosfera u kojoj postoje državni neprijatelji, izdajnici, u kojoj se ljudi koji pišu otvoreno i slobodno proglašavaju izdajnicima, targetiraju od njega lično, a to onda prate razni centri moći?“, upitao je Ivanović.

On je postavio i pitanje „da li ovo društvo može da živi bez ijednog slobodnog medija, novinara, intelektualca, bez ijedne slobodne i ozbiljne NVO organizacije?“

„Veoma sam zabrinut – ne za sebe, ne za kolege, ne za ‘Vijesti’, već sam zabrinut za ovo društvo. Mislim da ovo društvo klizi u jednu rupu, u jedan bezdan i ne vidim snagu ni kredibilitet kod predstavnika vlasti i institucija da se uhvate u koštac sa tim problemima i da okrenu taj točak u nekom drugom pravcu“, kazao je Ivanović.

Na pitanje novinara da li ima informacije dokle se došlo sa istragom, Ivanović rekao da nemaju nikakve informacije „osim toga da je istraga u toku“. „Očekujemo danas posjetu visokog predstavnika OEBS-a iz Beča, najavili su posjetu i potpredsjednik Vlade Zora Pažin i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. Poslije svega što se dešavalo, nismo optimisti da može nešto da se desi pozitivno i da može do kraja da se razriješi ovaj napad“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, institucije su stvarale sliku da je prethodni napad Olivere Lakić razriješen time što je, kako je naveo, „jedna bitanga iz podgoričkog predgrađa uhapšena i osuđena za taj napad, a nije se išlo do kraja da se vide nalogodavci koji su takođe jasno se vidjeli na slici“.

„Taj slučaj nije doveden do kraja, jer da jeste, i da su nalogoavci izvedeni pred lice pravde ne bi se desilo ovo što se sinoć desilo i ne bi se desilo sve ono što se dešavalo poslije 2011. godine“, ocijenio je Ivanović.

Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare, Nikola Marković, ukazao je da u tom tijelu godinama upozoravaju da ako se ne riješe stari slučajevi napada nanovinare, „desiće se novi“.

„Nažalost, to se potvrdilo. Nijedan od slučajeva napada na ‘Vijesti’ nije rasvijetljen uopšte ili nije rasvijetljen na valjan način. Da stvar bude gora, ni raniji napadi na koleginicu Oliveru Lakić nijesu rasvijetljeni, a u tim istragama otkrivene su brojne sumnjive radnje i propusti“, istakao je Marković.

Zbog toga je, kao predsjednik Komisije, upozorio da se „ovakve stvari dešavaju uvijek poslije skandaloznih izjava ljudi koji su na vrhu vlasti, poput gospodina Đukanovića, koji je novinare „Vijesti“ nazvao fašistima.

„Potpuno je bilo očeklivano da će se nešto ovakvo desiti poslije takve motivacije i izazivanja atmosfere linča i straha prema slobodnim medijima i novinarima. Obaveza nam je da pružimo podršku novinarki Oliveri Lakić i „Vijestima“ i da zahtijevamo da konačno dođe do smjena u Tužilaštvu i policiji, koji su pokazali profesionalnu nesposobnost da rasvijetle napade na novinare“, ocijenio je Marković.

On smatra da pucnji u Oliveru Lakić idu na, kako je kazao, teret režima „jer su pokazali nedostatak političke volje da novinarima obezbijede normalne uslove za rad“.

Predsjednik Skupštine organizacije Media Centar, Duško Vuković, ocijenio je da je novi napad na Lakić poruka da društvo „ne kani da izađe iz mraka i avetluka, koji nikako da prevaziđemo“.

„Iskreno se nadam da će ovo motivisati tvrdo jezgro unutar profesije, zdravorazumskih ljudi, institucija i društva, da se suprotstavimo ovom nasilju i ovom zlu. Inače ćemo svi početi da odustajemo od svojih profesija, od svojih života, i početi da bježimo negdje drugo, a ovu lijepu državu ostaviti nasilnicima“, istakao je Vuković.

Izvršna direktorica nevladine organizacije (NVO) Prima, Aida Perović Ivanović, smatra da je napad na Lakić „brutalan napad na slobodnu riječ i na istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori“.

„Nažalost, Crna Gora postaje poznata po brutalnom razračunavanju sa svima onima koji žele da istina i slobodna riječ budu dostupne našoj javnosti. Krajnje su patetični i nekorisni komentari u kojima se govori da je ovo napad na jednu ženu, kao da se želi reći da je ona slaba i da su oni koji su je napali veće kukavice. Naprotiv, ovo je napad na jednu hrabru ženu, novinarku, koja želi da predoči istinu i ide u srž problema“, ocijenila je Perović Ivanović.

Direktorica programa za izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva, institucija i medija u NVO Juventas, Jelena Čolaković, smatra da je napad na Lakić još jedan u nizu poziva tužilaštvu i policiji da rasvijetle slučaj i privedu pravdi ne samo, kako je navela, počinioce pokušaja ubistva, već i njihove nalogodavce.

„Umjesto da svjedočimo tome da institucije sistema štite prava građana, pravo na slobodu mišljenja, pravo na život, svjedočimo bombama, prebijanjima i pucnjima u one koji preispituju sistem i postavljaju pitanja nadležnima, kao i nepostojanju epiloga slučajeva napada na medije“, navela je Čolaković.

Prema njenim riječima, u Podgorici i u Crnoj Gori ne vladaju zakoni ulice, zbog čega kriminalne strukture, kako je istakla, ne mogu kažnjavati one „koji im se suprotstave ili zamjere zbog izgovorene riječi i iskazanog stava“.

„Neoprostivo je što slobodu i demokratiju u ovom trenutku doživljavamo kao dio fraza u koje više niko ne vjeruje“, kazala je Čolaković.

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) ocijenili su da napad na Lakić predstavlja još jedan pokazatelj ozbiljnog urušavanja medijskih sloboda u Crnoj Gori.

„Ograničavajući pravo na slobodu izražavanja kao jedno od osnovnih ljudskih prava, novinarima se onemogućava da profesionalno i bez pritisaka obavljaju svoj posao, sputava se ovoreno i jasno informisanje javnosti, kao i slobodno i nezavisno djelovanje medija“, istakli su iz CeMI-ja.

Građanu su, kako su naveli, svjedoci sve češćih napada na novinare, „kao i zabrinjavajuće činjenice da većina ovakvih slučajeva još uvijek nije razjašnjena“.

„Pozivajući na efikasnije reakcije državnih organa u cilju razrješavanja ovog i sličnih slučajeva, želimo da pružimo podršku novinarki Oliveri Lakić“, kazali su iz CeMI-ja.

Okupljeni na protestu nosili su transparente „Stop nasilju“, „Za život bez straha“, „Situacija je Izvanredna“…

 

Izvor In4s, 09. maj 2018.

 

 

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u