Putin: Bili smo naivni, povećaćemo ekonomski suverenitet

„Tokom prethodnih decenija držali smo se donekle naivno jer smo računali da će biti poštovani principi svetske trgovine“

Ostvaruju se prognoze da će Vladimir Putin u svom četvrtom – i poslednjem – predsednikom mandatu početi da vuče poteze od kojih se dosad iz različitih razloga uzdržavao.

U Državnoj Dumi – gde je Dmitrija Medvedeva ponovo predložio za predsednika Vlade RF –izjavio je da se Rusija „mora odvojiti od dolara“. Pritom je monopol američkih „zelenih“ nazvao opasnim, a samu valutu „nepouzdanom“.

Novi-stari šef ruske države u Dumi je podržao nastupe poslanika koji su govorili od „neophodnosti odvajanja od dolara“. Pritom je naglasio:

„Moramo povećavati nivo svog ekonomskog suvereniteta. Tokom prethodnih decenija držali smo se donekle naivno jer smo računali da će biti poštovani principi svetske trgovine. A sada posmatramo kako se pravila Svetske trgovinske organizacije krše na širokom frontu i to iz političkih razloga. To nazivaju sankcijama, a uvode se sve nove i nove. To čine oni koji nastoje da tako sebi voljenima obezbede prednosti na tržištima“.

Putin je podsetio da se naftom na berzama trguje u dolarima i dodao: „Mi, naravno, razmišljamo kako da se oslobodimo toga bremena (dolara). U tome nam pomažu i „partneri“ uvodeći sve nova nezakonita ograničenja i kršeći principe svetske trgovine. Zato svet i ima priliku da sada vidi da je dolarski monopol nepouzdan i opasan za mnoge, a ne samo za nas“.

Ruski lider je u istom kontekstu istakao da će Moskva nastaviti sa „diverzifikacijom svojih međunarodnih rezervi“. Govoreći povodom nastupa jednog od poslanika, Putin je o dolaru još rekao:

„Pravilno je da se oslobodimo vezanosti za dolar jer je to i pitanje našeg suvereniteta. Sa time sam principijelno saglasan. Problem je to odvajanje nije lako izvesti. Zato ćemo drukčije i sa svojim državnim rezervama zlata i deviza. Za sve to je potrebno fino štelovanje, ali ćemo se dalje kretati u tom smeru“.

 

 

Izvor Fakti, 09. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u