Vučić: Uvek možemo da se oslonimo na Putina

Ruski lider posavetovao srpskog kolegu oko borbenih sistema pogodnih za Vojsku Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je šta mu je tokom parade šapnuo njegov domaćin Vladimir Putin.

Šef države kaže da Putin odlično poznaje rusko naoružanje i da mu je u trenutku kada su ispred njih prolazili sistemi „pancir“ i „uragan“ došapnuo da je to prava stvar za Srbiju i da su se odlično pokazali u Siriji, napominjući da je „uragan“ veoma skup za nas, dok mogućnost nabavke „pancira“, o čemu su “Novosti“ juče pisale nije dodatno komentarisao.

“Za Putina je najradosniji trenutak bio prolazak tenka T-34 sa beloruskog fronta. To je podsećanje na Drugi svetski rat i legendarni ruski tenk koji izlazio na kraj sa najmoćnijim nemačkim ‘leopardima’. Ali se meni u više navrata naginjao da kaže – ovo oruđe nam se pokazalo veoma dobro u Siriji, ovo bi trebalo i vi da razmotrite. Ovo je pokazalo najveću efikasnost“.

Posebno mi se obratio kada su u pitanju bila dva sistema – jedan je „pancir S“, a drugi „smerč“, rekao je Vučić.

Dodao je da kada je reč o sistemu „uragan smerč“ nemamo mogućnosti i ne možemo to sebi da priuštimo u ovom trenutku.

Putin mu je, kako je kazao, rekao da su ti sistemi pokazali izuzetnu snagu, efikasnost u pravoj borbi, ne vežbovnim aktivnostima već u dejstvima u Siriji.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti

VUČIĆ: UČVRSTILI SMO PRIJATELjSTVO I SARADNjU SA RUSIJOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Moskvi da je važno za naš narod da je Srbija učtvrstila svoje prijateljstvo i saradnju sa Rusijom i da je sa predsednikom Ruske Federacije razgovarano i dogovarano oko ključnih pitanja za Srbiju.

Vučić je, posle učešća na vojnoj paradi povodom Dana pobede nad fašizmom, kojoj je prisustvovao na poziv predsednika Putina u Moskvi, rekao da je Srbija imala čast da danas na najvišem nivou i od strane domaćina na najlepši način bude predstavljena na ovaj veliki dan.

Rekao je da je sa predsednikom Putinom imao prilike da razgovara na brojne teme od Kosova i Metohije do ekonomske saradnje dve zemlje, i da počasti koje Srbija doživaljava, početkom nedelje u Istanbulu i Ankari, te sada i u Moskvi, mogu da čine naše građane ponosnim.

On je u izjavi srpskim novinarima, podsetio da je srpski narod dao nemerljiv doprinos u borbi protiv najveće pošasti 20 veka.

„Moramo da govorimo o tome ne samo zbog predaka, već pre svega naših potomaka koji moraju da nauče da postoje vrednosti koje su iznad svih drugih, a to su sloboda i ljubav prema otadžbini. Mislim da i danas i po odnosu koji ruski domaćini imaju prema svojim veteranima koji su oslobađali celu Evropu možete da vidite kako se grade buduće generacije i njihov odnos prema takvom zlu kakav je fašizam, ali i odnosu u prema sopstvenoj otadžbini“, podvukao je Vučić.

Rekao je da je iskoristio priliku da razgovara i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, i da bilateralno dve zemlje učvrste dalje svoje odnose.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 09. maj 2018.

VUČIĆ: UVEK MOŽEMO DA SE OSLONIMO NA PUTINA
„Zahvalan sam što je Vladimir Vladimirovič Putin ukazao ogromnu čast srpskoj delegaciji i Srbiji kao državi stavljajući nas kao glavne goste ovogodišnje parade povodom pobede nad fašizmom. To je pokazalo, osim toga što imamo mnogo toga zajedničkog u prošlosti, da ćemo imati mnogo toga zajedničkog u budućnosti“, poručio je Vučić.

Napomenuo je da je sa Putinom „mnogo, mnogo vremena“ proveo razgovarajući o Kosovu i Metohiji.

„Analizirali smo sva postojeća dokumenta Ujedinjenih nacija, analizirali smo i ponašanja svih aktera na svetskoj političkoj sceni, pre svega o tom pitanju“, naglasio je predsednik Srbije.

Takođe, sa Putinom je razgovarao o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, vojnotehničkoj saradnji, kao i o poseti predsednika Rusije Srbiji.

„Očekujemo ga ili u oktobru ili novembru“, dodao je Vučić.

„DOSLEDNOST VELIKA SNAGA SRBIJE“
Predsednik smatra da smo uspeli da pokažemo da je Srbija pouzdan i korektan partner, te da „u Srbiji to ne traje jedan dan“.

„Svi znaju, i ovde i u Evropi i u svetu, da je Srbija na evropskom putu, ali da kad Srbija kaže da neće da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, onda Srbija neće da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Kad kaže da će ostati vojno neutralna i da neće da ide ni u NATO ni bilo koji drugi vojni savez, onda će se Srbija tako i ponašati“, istakao je predsednik.

Ukazuje da je ta doslednost velika snaga Srbije.

„Da kada nešto kažete, da se toga pridržavate i to, kao što vidite, nailazi na veliko poštovanje“, ističe Vučić.

Predsednik kaže da je, posle poseta Ankari i Moskvi, veoma zadovoljan učinjenim, ali dodaje da sada sve to treba da pretočimo u ono što radimo i što tek treba da napravimo.

„To treba da dodatno konkretizujemo i da se to, pre svega, vidi u povećanju trgovinske razmene. Sa obe zemlje imamo značajno uvećanje trgovinske razmene za prva tri meseca ove godine i želimo da se to nastavi, da se pojačava i osnaži jer to na kraju krajeva donosi bolji život našim građanima“, naglasio je predsednik.

U tom smislu napominje da je na Srbiji da nastavi sa značajnijim izvozom poljoprivrednih proizvoda, i to ne samo sirovina i polufabrikata.

„Želimo da to ne budu samo sirovine već da budu proizvodi posle više procesa prerade, da naša prerađivačka industrija dodatno napreduje jer nam je rusko tržište veoma otvoreno i naklonjeno. Mislim da će sve ovo doprineti dodatnoj potrošnji srpskih proizvoda u Ruskoj Federaciji i naši privrednici to treba da iskoriste“, podvukao je predsednik.

„KONTINUIRANI DIJALOG U VRHU SRBIJE I RUSIJE“
Predsednik kaže da se „apsolutno“ može smatrati da postoji kontinuirani dijalog na vrhu dve države.

„Svaki put kad smo imali problem na Kosovu, sa divljačkim upadom Albanaca na sever i prebijanjem Marka Đurića, iako je Putin imao užasnu situaciju – tek što su završeni izbori, dogodio se požar u tržnom centru u kom su poginula deca, u roku od 24 sata se javio i mogli smo da razgovaramo o svemu. Uvek i u svakom trenutku možemo da dođemo do Putina“, napominje Vučić.

Kako kaže, trudi se da predsednika Rusije ne zamara previše i da ga ne ometa u obavljanju njegovih važnih dužnosti.

„Ali, kad god je potrebno, Putin je tu za Srbiju i ja sam mu na tome veoma, veoma zahvalan“, istakao je predsednik.

Sa predsednikom Rusije uvek, napominje, razgovara iskreno, otvoreno i o svim temama.

„Za nas nema tabu tema i mislim da Putin razume mene i poziciju Srbije, kao što se ja trudim da razumem poziciju Rusije. Mi smo prijatelji i u našim odnosima postoji poverenje i pouzdanost u drugog sagovornika“, naglasio je predsednik Srbije.

SA NETANJAHUOM I PUTINOM NEFORMALNO O ULAGANjU U VOJSKU
Odgovarajući na pitanje o čemu je neformalno razgovarao sa predsednikom Rusije i premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom nakon Parade pobede, predsednik je rekao da je Netanjahu govorio o novcu koji njegova zemlja ulaže u vojsku.

„Mi smo zemlja negde slične veličine i po broju stanovnika, i nije velika razlika u teritoriji. A oni od nas ulažu skoro 35 puta više novca za vojsku. Onda je Netanjahu rekao: ‘Blago tebi pa nemaš potrebu za tim.’ Ja sam rekao da uvek imate potrebu da odvratite svakoga od napada na vašu zemlju, ali da moramo prvo da ojačamo ekonomiju, da naš BDP bude veći, a onda ćemo moći nešto više novca da trošimo“, ispričao je Vučić.

Ukazao je da i Izrael čak ulaže u vojsku tri do tri i po puta manje od Rusije.

„A Rusi, rekao bih, mnogo manje ulažu novca nego Amerikanci, koji ulažu čak 12 puta više, i Kinezi, koji ulažu 4,5 puta više“, napomenuo je predsednik.

Rusi, kaže, zahvaljujući ceni radne snage i izvanrednim naučnicima i izvanrednim inženjerima, kao i ulaganjem u streteški važne grane vojne industrije, uspevaju da postignu neku vrstu balansa, a u nekim oblastima, dodaje, i određenu prednost.

„Predsednik Putin nas je prvi put vozio u svojoj novoj limuzini, to je nova ruska mašina, prelepo je unutra. Rekao je da je koristio ‘mercedes’, ali da sada nema potrebe jer je bolje od ‘mercedesa’, a i ruska je proizvodnja“, kaže Vučić.

 

Izvor RTS, 09. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u