Vulin poručio Skotu: Prvo gledajte u svoje dvorište

Ministar odbrane odgovorio američkom ambasadoru povodom kritika na račun slobode medija u Srbiji

Ambasadore Skot, prestanite da vređate Srbiju, pogledajte u svoje dvorište pa onda držite predavnja drugima, poručio ministar Aleksandar Vulin ambasadoru SAD.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, ministar odbrane je tom porukom odgovorio ambasadoru Kajlu Skotu koji je na dodeli NUNS-ovih nagrada za istraživačko novinarstvo izjavio da je „zabrinut za stanje medija u Srbiji“, a pozivajući se na izveštaj Fridom Hausa prema kojem je sloboda medija u Srbiji smanjena.

NUNS, inače, nagrade za istraživačko novinarstvo dodeljuje u saradnji s Ambasadom SAD već 13 godina, a ambasador SAD Kajl Skot je prilikom uručivanja nagrada, na Fakultetu dramskih umetnosti, pozdravio 13-godišnje napore NUNS-a, kako je rekao, za slobodu i nezavisnost medija i jačanje prava novinara u Srbiji.

„Energični i slobodni mediji su kao Sunčeva svetlost koja pročišćava demokratsko društvo od koruptivnih i neumerenih postupaka vlasti, stoga SAD podržava ove nagrade“, kazao je ambasador.

Dodao je da je prema izveštaju „Fridom hausa“ za 2018. godinu, stepen slobode medija u Srbiji opao, a da je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj postoji trend slabljenja demokratije.

 

Izvor Tanjug/B92, 09. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u