Naredbodavni ton ambasadora SAD izazvao skandal u Nemačkoj

Najupečatljiviju poruku ambasadoru Grenalu uputio je iskusni diplomata Volfgang Išinger

Prvog dana od kako je postao američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenal izazvao je diplomatski incident zbog kog je javno upozoren.

Kako prenosi Raša tudej, svega par sati nakon što je predao akreditive nemačkom predsedniku, Grenal je izjavom na Tviteru prešao liniju pristojnosti jednog diplomate.

Naime, nakon što je njegov predsednik Donald Tramp objavio da se SAD povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma, Grenal je na svom nalogu napisao da bi ,,nemačke kompanije koje posluju sa Iranom trebalo da svoje operacije odmah obustave“ (prim. NS), jer će svako ko posluje sa Iranom, zbog sankcija SAD, trpeti posledice.

Takav ton novog ambasadora SAD u Nemačkoj, međutim, nije naišao na odobravanje, pa je ambasador opomenut na društvenim mrežama da ne bi trebalo tako da se obraća u zemlji domaćina, kao i da je pokazao aroganciju i nedostatak takta.

Najupečatljiviju poruku Grenalu uputio je nekadašnji nemački ambasador u Americi i Velikoj Britaniji, iskusni diplomata Volfgang Išinger, koji mu je poručio da ne može da izdaje naređenja zemlji domaćinu.

„Objasnite politiku sopstvene zemlje, lobirajte za zemlju koja vam je domaćin — ali nikada ne govorite zemlji domaćinu šta da radi ukoliko želite da se klonite nevolja“, posavetovao je Išinger novoizabranog američkog ambasadora takođe putem Tvitera.

Među kritičarima Grenala našla se i liderka nemačkih socijaldemokrata Andrea Nales, koja je iznela mišljenje da je Tramp trebalo da izabere za ambasadora nekoga sa malo više osećaja za diplomatiju.

„Nije na meni da učim ljude o finoći i umetnosti diplomatije, a pogotovo ne američkog ambasadora. Ali, njemu zaista treba tutorstvo“, rekla je Nales.

 

Izvor B92/Sputnjik, 10. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u