Vučić sa predsednikom Kipra: Podrška integritetu Srbije

Za Kipar je jednostrano proglašena kosovska nezavisnost nezakonita sve dok važi Rezolucija 1244

Predsednik Srbije Alekdsandar Vučić izjavio je danas da sa Srbijiom niko ne može da razgovara jezikom ultimatuma i pretnji i da nam mimo međunarodnog javnog prava određuje da prihvatimo samo ono što je albanski interes.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadisom, podvukao da je Kipar jedna od članica EU koja najčvršće i najjasnije štiti međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije, i na tome zahvalio predsedniku Kipra kao i na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu ka EU.

Vučić je rekao da je Srbija spremna sa svima da razgovara, da se trudi da ima dobre odnose, ali da svi moraju da znaju da cenimo i poštujemo one koji su bili uz nas u najtežim trenucima.

Predsednik Srbije je zahvalio kiparskom kolegi na iskrenom prijateljstvu koje taj narod i zemlja država pružaju i građanima Srbije i našoj zemlji.

Ukazao je da u međunarodnim odnosima uvek imate interese kao ključnu i glavnu vodilju, ali da međutim u odnosima Srbije i Kipra taj odnos je iskreno prijateljski i blizak i redak na međunarodnoj areni.

On je zahvalio na podršci koju Kipar pruža Srbiji po pitanju KiM.

Predsednik Srbije je rekao da je i predsednika Kipra, kao što to radi i u razgovoru sa drugim državnicima, upoznao sa Briselskim sporazumom i time šta je Beograd uradio, a šta Priština nije, kao i o dvostrukim standardima.

Dodao je i da je ukazao kolegi sa Kipra šta se zbiva oko Kosova i Metohije, u regionu, i koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost i na koji način da se pokuša da se stvari menjaju i ustroje na pravičniji način, kao i da je Srbija zainteresovana za komprimisno rešenje problema KiM.

„Ali niko sa Srbijom ne može da razgovara jezikom ucena, ultimatima i pretnji i da nam bez ikakvog temelja u međunarodnom javnom pravu određuje da moramo da prihvatimo ono što je isključivi ili jedini albanski interes“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da uvek računamo na Anastasijadisa, na njegovo pravodoljublje, „jer on perfektno razume nas i poziciju Srbije i zato se uzdamo u podršku Kipra“.

Kako je rekao, mi ćemo naš put nastaviti, „a kažem težak, jer je tu poglavlje 35 koje se tiče KiM“, a sličan uslov nije imala nijedna druga zemlja, ali se nadam da ćemo i tu pronaći rešenje.

Govoreći o bilatelarnim odnosima dve zemlje Vučić je još jednom zahvalio predsedniku Kipra na snažnoj podršci Srbiji na evropskom putu i najavio posetu Kipru, kako bi se saradnja dve zemlje proširila u svim oblastima.

Vučić je preneo da su razgovarali o jačoj bilateralnoj saradnji u narednom periodu, i izrazio uverenje da će njegova poseta Kipru i Biznis forumu doprineti razgovorima o svim važnim pitanjima, a ne samo o turizmu koji je u obe zemlje jako važan.

„Želimo da Kipar približimo sve više srpskim turistima i da ljudi sa Kipra dolaze u Srbiju“, poručio je srpski predsednik.

Od izuzetne važnosti su, dodaje, i razgovori o građevinskim kompanijama, infrastrukturi, izvozu žitarica, bankarskoj saradnji…

„Naša trgovinska razmena mora biti veća. Imali smo značajna ulaganja Kipra u Srbiju, ali nadamo se da će ona biti veća, i da će sa rastom standarda rasti broj Srba koji idu na Kipar“, ukazuje Vučić.

Kako je rekao, u narednom periodu Srbija će se sa Kiprom konsultovati oko svih regionalnih pitanja, a ustanoviće načine i modele bliže saradnje.

Predsednik Vučić je na kraju još jednom zahvalio predsedniku Kipra na poseti Srbiji i posvećenom prijateljstvu i poručio delegaciji „da u Srbiji može da se oseća kao kod svoje kuće“.

ANASTIJADIS: KOSOVSKA NEZAVISNOST JE NEZAKONITA
Sve dok je na snazi Rezolucija SB UN 1244, za Republiku Kipar je jednostrano proglašena kosovska nezavisnost nezakonita, rekao je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis, koji je uverenja da je Srbiji mesto u EU, kao i da će Beograd od njegove zemlje imati punu podršku i pomoć tokom tog procesa.

Anastasijadis je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koga je sve vreme oslovljavao sa „prijatelju“ i „dragi predsedniče“, istakao da su u odnose naših dveju zemalja duboko ukorenjene istoroijske, prijateljske i verske veze, te da je zajednička saradnja od obostranog interesa zasigurna.

Zasigurna su, kazao je kiparski predsednik, i sva druga polja za dalje produbljivanje te saradnje koja je u interesu naših naroda.

„Dogovorili smo da krajem ove godine po drugi put na Kipru bude održan jedan poslovni forum u cilju daljeg jačanja saradnje u privrednom, trgovinskom i turističkom sektoru“, kazao je Anastasijadis.

Prvi čovek Kipra je novinarima rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o evropskom putu Srbije i pregovorima koje Beograd vodi a koji su, kako je rekao, „dug i bolan“ proces imajući u vidu značajan napredak koji je naša zemlja napravila.

Za Anastasijadisa nema uopšte sumnje da je budućnost Srbije u Evropi, te je ponovio spremnost da sa Beogradom podeli iskustvo i znanje koje je njegova zemlja stekla kao članica EU tokom poslednjih 14 godina, a vezano za harmonizaciju i usklađivanje sa evropskim tekovinama.

Istakavši da je Kipar partner EU i prijateljska zemlja Srbiji, Anastasijadis je rekao da je uveren da će Evropski savet narednog juna, kada bude odlučivao o napretku Srbije, vezano za Srbiju izvrštiti „ozbiljniju evaluaciju“ i izvući zaključke koji će ohrabriti vladu u Beogradu da nastavi sa reformama.

„Prijatelju predsedniče, možete se osloniti na našu snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije. Republika Kipar ne priznaje jednostrano proglašeno Kosovo sve dok je na snazi Rezolucija (1244)“, rekao je kiparski predsednik i dodao da je sve dok je ta rezolucija na snazi „jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti će biti nezakonito“.

Visoki gost sa Kipra je rekao i da je srpskog kolegu obavestio u vezi sa dešavanjima oko kiparskog pitanja i izazovima u Egejskom moru.

„S naše strane spremni smo da nastavimo pregovore od trenutka kada su poslednji put prekinuti i u tome sam ponavljam odlučan sve dok se dijalog vodi pod okriljem UN, a čiji krajnji cilj je pronalaženje rešenja koje će stvoriti nezavisnu državu, što će podrazumevati povlačenje svih vojski koje su okupirale našu teritoriju, da bi mogli da funkcionišemo kao normalna država“, rekao je Anastasijadis.

Slanje izaslanika koji će doći na Kipar je za kiparskog pedsednika prilika kroz koju se, kako kaže, vidi mogućnost postizanja cilja kroz ponovno vraćanje na pregovore.

„Naš cilj je iskazivanje konačnog rešenja za Kipar na osnovu evropskih tekovina i pravila Saveta bezbednosti. Želimo da nađemo rešenja koja neće odmoći dvema nacijama da se ujedine čime bi se omogućio miroljub i bolji život na Kipru“, rekao je Anastasijadis uz isticanje, kako je rekao, duboke zahvalnosti za punu podršku Srbije teritorijalnom integritetu i jedinstvenu Republike Kipar.

Anastasijadis je Srbiji zahvalio i odao priznanje za doprinos srpskog naroda kroz prisustvo naših misija na Kipru.

VUČIĆ I ANASTASIJADIS RAZMENILI ORDENjE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti kiparskom predsedniku Nikosu Anastasijadisu, a Anastasijadis je srpskog predsednika odlikovao Velikim ordenom reda Makarijus treći na ogrlici.

Anastasijadis je Vučicu uručio orden za izuzetne bilateralne odnose i tradicionalno prijateljstvo između srpskog i kiparsko naroda.

Predsednik Srbije je Anastasijadisa odlikovao za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Kipra.

PREDSEDNIK SRBIJE DOČEKAO ANASTASIJADISA ISPRED PALATE „SRBIJA“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas ispred Palate “Srbija” svečani doček za kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadisa, koji boravi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji.

Vučić je Anastasijadisa dočekao uz najviše državne počasti, intoniranje himni i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 10. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u