Novosti: Putin odao priznanje Vučiću zbog istrajavanja u neutralnosti

,,Srpski predsednik je održao reč i nije uveo zemlju u NATO“, rekao je Putin

Lider Rusije Vladimir Putin nedvosmisleno će podržati Srbiju i Aleksandra Vučića lično u diplomatskoj borbi za Kosovo i Metohiju, ali i oko svih ostalih tema ključnih za bezbednost regiona.

S ovom kapitalnom garancijom šef naše države se vratio iz Moskve gde mu je ukazana velika čast i gostoprimstvo i dat jasan i odlučan signal: za Rusiju je naša zemlja ključna u ovom delu Evrope.

O otvorenom odnosu dvojice državnika najbolje svedoči i iskreno priznanje koje je, tokom neformalnog razgovora, predsednik najveće države sveta izneo Vučiću.

Naime, kako nam prenose izvori iz predsednikovog okruženja, Putin je u jednom trenutku primetio kako su mnogi govorili da Vučić tajno uvodi Srbiju u NATO, pa su kasnije ti isti učlanili svoje države u NATO i da je jedino srpski predsednik održao reč i to nije uradio.

Posle susreta u Kremlju jasno je da će Moskva aktivno pratiti rezultate razgovora Beograda i Prištine i uticaj različitih međunarodnih faktora na dijalog, u prvom redu sponzora nezavisnosti lažne države. Dakle, bez saglasnosti Rusije i Srbije nemoguće je doći do pravednog rešenja za našu južnu pokrajinu.

Podudarni stavovi Putina i Vučića o kosovskom čvoru kao da su upalili alarm na Zapadu. Tako će dijalog Beograda i Prištine biti tema i u Vašingtonu, u kome se očekuje sastanak predstavnika SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke. Prema nezvaničnim informacijama, oni bi trebalo da održe neformalne konsultacije o tome u kom pravcu i kojom dinamikom treba nadalje da se vode razgovori srpske i albanske strane.

Njihove pozicije su ogoljene i dodatno su razobličene takozvanim američkim paketom, čiji su sadržaj prve otkrile „Novosti„. Podsetimo, od Beograda se, u najkraćem, traži da ne blokira put lažne države u međunarodne organizacije, uključujući i UN, a zauzvrat ćemo „dobiti“ Zajednicu srpskih opština na KiM.

STIŽE KRIHBAUM
Predsednik Vučić sastaće se danas s poslanikom nemačkog Bundestaga i predsednikom Odbora za odnose sa Evropskom unijom Ginterom Krihbaumom. On je poznat po stavu da Srbija na KiM treba da „prizna realnost“ i jedan je od prvih zagovornika potpisivanja pravnoobavezujućeg sporazuma Srbije sa tzv. Kosovom.

 

Izvor Večernje novosti, 11. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u