Blic: Vojnici odali počast Draži uz odobrenje Dikovića

MOD pokrenulo istragu povodom kontroverznog događaja na Ravnoj gori

Vojsku Srbije potresa problem nakon što su njeni pripadnici odali počast i položili venac na spomenik vođi četničkog pokreta generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću. I mada su u Ministarstvu odbrane juče tvrdili da srpski vojnici to učinili samoinicijativno, „Blic“ saznaje da je o svemu bio obavešten načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i da je za to dao svoje odobrenje. Zbog toga je, prema našim saznanjima, Ministarstvo odbrane pokrenulo istragu.

U danima kada se u svetu i kod nas obeležava pobeda nad fašizmom, čak četiri autobusa Vojske, u kojima je bilo oko 200 osoba, zaputilo se 5. maja na Ravnu goru, kako bi položili vence na spomenik komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini. Šira javnost za to verovatno ne bi ni znala da se na društvenim mrežama nije pojavila fotografija sa tog događaja.

U prvom trenutku, Ministarstvo odbrane je ćutalo, da bi potom demantovalo da su srpski vojnici učestvovali u obeležavanju godišnjice Ravnogorskog pokreta. „Blicu“ je međutim u kabinetu Aleksandra Vulina nezvanično potvrđeno da je slika koja je objavljena na društvenim mrežama autentična, ali i da su pripadnici VS odali počast četničkom komandantu „samoinicijativno“.

Međutim, jasno je da na ovakav skup teško mogu otići u isto vreme pripadnici Kopnene vojske, avijacije i Garde (što se vidi na slici), a da ih neko nije organizovao.

— Odobrenje za to je dao Ljubiša Diković – reklo je „Blicu“ dan kasnije više dobro obaveštenih sagovornika.

Takav utisak ima i Aleksandar Radić, vojni analitičar.

— Po fotografiji je jasno da se radi o intervidovskom odavanju počasti, što znači da je to morao odobriti vojni vrh, odnosno načelnik Generalštaba – pojašnjava Radić.

POKRENUTA ISTRAGA O VOJNICIMA NA RAVNOJ GORI
Prema nekim informacijama, sa tim je bio upoznat i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je tog dana bio na Godišnjem skupu antifašista Balkana, koji je organizovao SUBNOR (okuplja pristalice partizanskog pokreta).

U Ministarstvu odbrane, međutim, negiraju da je Vulin znao za odlazak vojnika na spomenik Draži Mihailoviću i tvrde da je pokrenuta istraga.

— Biće utvrđeno ko je sve, po čijem odobrenju i zašto odavao počast Mihailoviću na Ravnoj Gori – navode nezvanično za „Blic“ u Vulinovom ministarstvu.

 

Izvor Blic, 11. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u