Hiljade hodočasnika posetile Ostrog

Na dan Svetog Vasilija Ostroškog hiljade hodočasnika posetile manastir Ostrog

Duga molitvena kolona hodočasnika sa svih strana sveta – pravoslavaca, rimokatolika i onih islamske veroispovesti – danima hrli ka ostroškoj svetinji na poklonjenje Čudotvorcu, Svetom Vasiliju. I staro i mlado, zdravo i bolesno, neko peške, neko na biciklu, stižu do iscelitelja primajući od njega blagoslov.

Danas je njegov praznik, a svetu arhijerejsku liturgiju služiće mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom u Gornjem manastiru od osam časova. Kao gost tu je i mitropolit borispoljski i brovarski Antonije iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, kome je 10. maja u nikšićkom Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog služena doksologija. Na poklonjenje kod svog zemljaka i zastupnika pred Bogom među prvima su peške stigli Hercegovci iz Nevesinja iz Planinarsko-ekološkog društva „Zimomor“, hodajući od Nevesinja preko Nikšića do Ostroga četiri dana, prevalivši 170 kilometara. Tu su Trebinjci, Bilećani, hodočasnici iz Sokoca, Nišlije, Beograđani, Sarajlije, Nikšićani, Beranci, Cetinjani…

Tradicionalna, petnaesta po redu Svetovasilijevska litija krenula je u četvrtak po podne ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici. Oko dve hiljade hodočasnika, uglavnom momaka i devojaka, peške je pošlo ka manastiru Ostrog da se pokloni Čudotvorcu povodom njegovog praznika.

Litiju su predvodili paroh podgorički protojerej Predrag Šćepanović, nastojatelj manastira Donji Brčeli jeromonah Nikon (Kokotović), paroh zetski jerej Blažo Petrović i đakon Ivan Crnogorčević. Među brojnim hodočasnicima našao se najstariji Luka Bošković (82) iz Kolašina.

— Biću deo ove lepe priče dok me noge budu nosile. Za sada je dobro i ne brinem – poručuje krepka starina.

Gojko Bošković je iz Bara pešice krenuo na poklonjenje Svetom Vasiliju i u Podgorici se priključio litiji, a Radomiru Drobnjaku i Radisavu Mihajloviću iz Zatona kod Bijelog Polja ovo je deveta godina kako učestvuju u ovoj litiji.

— Ovo je veličanstvena litija, sa molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom za zdravlje, radost i mir – rekao je pred put otac Predrag.

LEK DUŠAMA
Kao paroh nikšićki, udostojen velike Božje milosti da bude pored moštiju Čudotvorca, otac Dragan Krušić svedok je mnogih isceljenja i uslišenih molitvi.

— Ko je god došao i pristupio njegovim svetim moštima, iskreno i s ljubavlju i poštovanjem prema svetinji, Sveti otac Vasilije ga je istinski utešio i pomogao mu – kaže, za „Novosti„, prota Krušić. – Neizmerne su njegova ljubav i milost, čudesa su svakodnevna i prosto ih je nemoguće sve nabrojati, jer ta priča traje preko tri veka. Sveti Vasilije i danas više propoveda i podučava duhovno nego sve sveštenstvo koliko nas ima, i svi episkopi naše crkve pravoslavne. Spasava nas on svojim čudesima od vidljivih i nevidljivih boljki i muka i od njega tražimo leka našim dušama.

 

Autor V. Kadić

 

Izvor Večernje novosti, 13. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u