Erdogan žestoko kritikovao Izrael i SAD

Erdogan nazvao Izrael ,,terorističkom državom“

Izraelski udari na iranske vojne ciljeve u Siriji i američka vojna pomoć kurdskim jedinicama u Siriji su prijetnja miru na Bliskom istoku, rekao je juče turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u intervjuu za arapsko izdanje BBC-ja.

Izrael je prošle nedelje izveo udare na desetine iranskih i sirijskih vojnih ciljeva u Siriji, navodno kao odgovor na raketni napad iranskih snaga. Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država su u krizi zbog američke podrške sirijskim Kurdima i njihovim YPG milicijama. Ankara YPG snage smatra za terorističku grupu povezanu s Kurdistanskim radničkim strankom (PKK) zabranjenom u Turskoj, dok Vašington svoje postupke objašnjava borbom protiv terorista “Islamske države”.

“Izrael je izveo više od 50 raketnih udara na Siriju i izaziva novi rat u regiji. Dati pozitivnu ocjenu takvim akcijama je nemoguće. Zašto su ispaljene te rakete? Koji im je bio cilj? Ne možemo potvrditi činjenicu da je Izrael prethodno napadnut sa sirijske teritorije, što je bio povod za raketni napad Izraela na Siriju”, izjavio je turski predsjednik Erdogan.

Turski predsjednik je otvoreno optužio Izrael za nepotrebnu agresiju na Siriju i okrivio Tel Aviv da cijelu regiju gura u sveopšti rat.

U jučerašnjem intervjuu za BBC Arabic je Erdogan rekao “kako Izrael zbog straha cijelu regiju Bliskog istoka gura u rat”.

Turski lider je izraelski napad na Siriju nazvao “napadom na suverenitet nacije koja je u sedmoj godini građanskog rata”.

Netanijahu godinama optužuje Erdogana za “bombardovanje civilnog stanovništva”.

Govoreći pred pristalicama u pokrajini Adana je Erdogan izraelskom premijeru poručio kokao vodi “terorističku državu”.

“Turska se bavi teroristima, ali vi zbog toga niste zabrinuti, jer ste teroristička država”, izjavu Erdogana prenosi turski list Hurijet.

Erdogan je o svemu razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem.

“Ovi procesi po Bliski istok ne slute na dobro. Potrebno je hitno preduzeti mjere kako bi se osigurao mir u regiji. Sjedinjene Države su u Siriju poslale 5 hiljada kamiona s oružjem. U Siriju je sletjelo 2 hiljade aviona punih oružja. Čemu toliko oružja? Sjedinjene Države vode trku naoružanja u regiji. Naravno, američke akcije su za Tursku razočaravajuće i smatramo ih opasnim koracima koji ugrožavaju mir u regiji, stoga je pristup Vašingtona situaciji u regiji neprihvatljiv”, naglasio je Erdogan.

Zajednički koraci koje preduzimaju Turska, Rusija i Iran doprinose miru u Siriji, dok Ankara iste mjere nije mogla preduzeti s državama Zapada.

“Na primjer, za vrijeme operacije u Raki su SAD djelovale u dogovoru s teroristima. Ankara je poručila Vašingtonu da odustane od toga, ali bez uspjeha. Tada smo preduzeli korake zajedno s Rusijom, koja je izrazila spremnost za zajedničku borbu protiv terorizma. U ovom trenutku se turske operacije u sjevernoj Siriji izvode u saradnji s ruskom stranom”, zaključio je Erdogan.

Turski predsjednik je osudio SAD i zbog premještanja američke ambasade u Jerusalim.

Redžep Tajip Erdogan je danas izjavio da su SAD zbog preseljenja svoje ambasade u Izraelu u Jerusalim izgubile svoju ulogu posrednika na Bliskom istoku.

“Sa svojim najnovijim korakom su Sjedinjene Države odlučile biti dio problema, a ne rješenja i izgubile su svoju ulogu posrednika u mirovnom procesu”, rekao je Erdogan u govoru u britanskom tink tenku “Čatam Haus”.

Sjedinjene Države su rekle kako će danas službeno premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, što je potez koji je oduševio izraelski režim, ali je razljutio Palestince.

Turski predsjednik je dosljedno kritikovao nedavne akcije Vašingtona i Tel Aviva. Prošle nedelje je za CNN rekao da je preseljenje američke ambasade u Jerusalim “ogromna greška” i ponovio stav da je “Istočni Jerusalim glavni grad Palestine” i kada se uspostaviti palestinska država “tamo će se otvoriti turska ambasada”.

 

Izvor Logično, 14. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u